mursko središće

FOTO Kazališni projekt Globina doživio je u danima ‘Ljeto uz Muru’ svoju praizvedbu

Kazališni projekt Globina doživio je u danima „Ljeto uz Muru” u gradu Mursko Središće svoju praizvedbu

Pripremom i izvedbom Globine, status dramske skupine KUD-a Mura se promijenio. Promjena se zbivala potiho i mjesecima, a nju su najzaslužnije kreirali glumice i glumci matičnog kazališta, pridruženog MAKAMUSA, XENIXA i GRUPE SARCAS.

U samoj završnici priprema uključene su Mažoretkinje grada Mursko Središće i pjevačice Mješovite vokalne skupine Mješovitog zbora KUD-a Mura. Globina je autorsko djelo Kristine Štebih, kazališno zanimljiva i duhovita povjesnica grada kojom su obuhvaćena vremena od Rimskog carstva do modernih vremena s početka 19. stoljeća kad se počinje živjeti od rudnika, parnih strojeva, prvih priključaka struje.

Povijest stvaraju ljudi, a upravo su ljudi i njihovi međuodnosi u svim vremenima onaj magnet koji privlači, intrigira i zaokuplja moju, tvoju, našu pažnju od postanka svijeta, a biti će tako i do svršetka. Mimo povijesti, četrdesetak glumica i glumaca različitih uzrasta, trudilo se uvjerljivo i autentično dočarati život naših sumještana prije stotinjak godina.

To dočaravanje začinili su izvrsna gluma, kostimi, arhaične riječi, zapjevi, starinski plesovi, namještaj i atmosfera Sokolskog doma u kojemu se odvija više od polovice predstave. Dan poslije praizvedbe, redatelj Ivan Goričanec je napisao ansamblu:


„Izvedba je bila velika, kompleksna, u pojedinim elementima na razini najboljih izvedbi u Međimurju nagrađivanih predstava. Da li je bilo sitnih manjkavosti, propusta, nerazumijevanja??? Bilo je. Gdje ih nema u velikim projektima? Iznad toga nek ostane zadovojstvo i zahvalnost jednih prema drugima na podvigu koji je moguć samo kad se potisnu osobni interesi. A to smo u stvaranju i izvedbi GLOBINE uspjeli. Autorica vam je iskreno izrekla svoje dojmove, gradonačelnik svoje, ravnatelj CZK svoje, mnogi, mnogi će vam još izreći svoje, a ja sam izrekao i napisao i prek preveč. Nepravedno je izdvajati bilo koje prezime, jer bez i jednoga od vas – cjelina bi bila krnja, a baš je ta cjelina prema van sa scene na publiku djelovala magično. Nedvojbeno – ovo je najveće kazališno postignuće u našem gradu u minulih tridesetak godina, možda i u ukupnoj povijesti naselja. Uživajte u toj činjenici, vi ste ju stvorili, dugo, dugo će se pamtiti.”

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije