Općinsko vijeće Donji Vidovec donijelo odluku o pristupanju EGTC-u

U Donjem Vidovcu je održana osma sjednica Općinskog vijeća Općine Donji Vidovec. Uz informacije o aktivnostima i planovima Općine Donji Vidovec najvažnija točka je bila donošenje odluke o namjeri pristupanja EGTC-u Mura region (Europska grupacija teritorijalne suradnje) te je ista i donesena.

– Prije godinu dana održana je prva konferencija s ciljem osnivanja EGTC-a, naravno prije toga je održano niz sastanaka, dogovora i izrade potrebnih dokumenata te kandidiranje projekta prema Europskoj uniji. Inicijataori osnivanja su bili udruga općina Muramente iz Mađarske, a s naše strane općine Goričan, Donja Dubrava i naša općina.

Shvativši prednosti ovakve grupacije odlučile su se pridružiti i općine Donji Kraljevec, Sveta Marija i Kotoriba iz naše županije te Legrad iz susjedne. Europska grupacija teritorijalne suradnje oblik je udruživanja jedinica lokalne samouprave sa zajedničkim sustavom planiranja i razvoja.

Ciljevi EGTC-a su jačanje gospodarske, socijalne i druge suradnje pa će formiranjem EGTC-a naša općina zajedno s ostalim učlanjenim općinama s obje strane Mure biti u većoj mogućnosti iskoristiti puni njegov potencijal na temelju prekogranične suradnje. Radi se prvenstveno o provedbi projekata i programa suradnje koji se sufinanciraju iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda i Kohezijskog fonda.

Europska unija je za financiranje projekata i programa teritorijalne suradnje predvidjela 12 milijardi eura za razdoblje 2014. – 2020., zbog toga je itekako važno definirati zajedničke projekte i programe –rekao je općinski načelnik Josip Grivec.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije