AMBIENTA: Od preklopnih mini kuhinja pa do kreveta za ljubav

Na zagrebačkom velesajmu je od 15. do 19. listopada održan 41. sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije Ambienta. Drvni centar FILO pripremio je kratki osvrt na sajam i ovogodišnje novitete.

Ovogodišnja je Ambienta osvanula u skromnijem izdanju, za razliku od milanskog sajma namještaja koji iz godine u godinu raste. Sajam su obilježili mladi dizajneri svojim kreativnim idejama i inovativnim proizvodima te outlet u kojem su se neki komadi namještaja mogli kupiti po sniženim cijenama i do 50%.

Izdvojili smo 3 najzanimljivija proizvoda:

1. Dekorativna komoda



Dekorativna je komoda rezultat završnog rada polaznika talijanske škole mode i dizajna Callegari Josipa Matijevića čiji je zadatak izraditi komodu od zadanog materijala i pridodati pri neki svoj element. Komoda je izrađena od hrastova masiva s 4 slowmotion ladice i ugrađenom LED rasvjetom koja naglašava trodimenzionalnost i posebnost komode. Komoda zahvaljujući svojoj atraktivnosti postaje centar svake prostorije.

2. Stolić praznina


Serija klub stolića promjenjivih ploha pod nazivom PRAZNINA, autorice Nikoline Jelić, tvore oblik kruga, a sastoje se od postolja i posude. Stolići se izdvajaju korištenim materijalom koji se nadovezuju na našu tradiciju. Prva je verzija stolića napravljena od metalne konstrukcije bijele boje omotane crnim konopom te predstavlja vršu jadranskih ribara. Druga je verzija stolića PRAZNINA omotana kuhanom šibom kao asocijacija na tradicijske tehnike pletenja košara u našim krajevima, dok je treći stolić omotan masivom oraha ili jasena karakterističnog za slavonske šume.

3. Krevet za ljubav

Krevet za ljubav produkt je ljubavi arhitekta Stipe Marasovića prema drvetu kao materijalu i porivu za istraživanjem i eksperimentiranjem. Stranice kreveta izrađene od dviju lamela iste debljine spajaju se na principu pero-utor, bez korištenja ljepila i dodatnih čepova. Bočnice se spajaju konopcem koji se vrtanjem nateže do određene sile. Na taj se način objedinjuju u jedinstven konstruktivni okvir. Prestižnu nagradu “DA” za najbolje dizajnerske radove između ostalih dobio je i ovaj rad.


Osim dizajnera, namještaj su predstavili proizvođači namještaja i saloni namještaja. Baš kao i na milanskom sajmu, i na Ambienti prevladavaju drveni dekori i bijela boja te nije rijedak slučaj da se često nalaze u kombinaciji. Bijela boja predstavlja besprijekornost i beskonačnost, dok drveni dekori unose vizualnu toplinu u monotoniju bijele boje.


Glavna atrakcija sajma bila je preklopna mini kuhinja naziva “Kuhinja za graditelje karijera” namijenjena mladim i zaposlenim ljudima koji ne odvajaju puno vremena za kuhanje te imaju mali stan. Cjelokupna površina kuhinje iznosi 1,5 m2 a u nju stanu hladnjak, perilica, mini kuhalo, mikrovalna pećnica te police. Kuhinja se može pretvoriti u dnevni boravak zatvaranjem bočnih strana na koje je prethodno montirana plazma s vanjske strane.


Unatoč skromnijem izdanju ovogodišnje Ambiente, naši su dizajneri potvrdili da drže korak sa svjetskim dizajnerima te je Ambienta još uvijek nezaobilazan sajam namještaja u našim krajevima, zahvaljujući bogatom i raznovrsnom programu stručnih i popratnih događanja.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije