Rijetki primjer: Donjim Vidovcem vladaju sloga i zajedništvo

Manifestacija “Festival folklora i tradicije Vidovo 2014” se održava u okviru proslave Dana Općine Donji Vidovec i zaštitnika mjesta svetog Vida, a dio je međunarodnog projekta festivala u okviru Odjela za međunarodnu suradnju i kulturu u EU.

Program manifestacije započeo je u srijedu 11. lipnja Susretom dječjeg kajkavskog stvaralaštva Ruža međimurska koja je organizira u spomen na pjesnikinju Ružu Pokolić. U četvrtak, 12. lipnja u prostorima Doma kulture održana je svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su kao gosti bili načelnici susjednih lokalnih samouprava, načelnici mađarskih općina Mlinarci i Serdehelj, predstavnici mjesnih udruga i policije, dok je Međimursku županiju zastupala zamjenica župana Sandra Herman.

Nakon uvodnog pozdrava predsjednika Općinskog vijeća Marinka Čmrleca, o općinskim aktualnostima i planovima govorio je dugogodišnji (vječni) načelnik Josipa Grivec. Spomenuo je kako je Općina ove godine u pravom smislu postala punoljetna jer se obilježava 21. godina postojanja. U tim godinama radilo se kako bi se stvorili uvjeti pogodni za život. Dakako želje  i planovi uvijek su veće od mogućnosti.

– Svakako moram naglasiti da smo kroz te godine etapno uređivali crkvu koja je zajedno za Župnom kurijom dobila jedan novi štih. Godinama uređujemo Dom kulture, uvedena je plinofikacija, izdana je monografija, izgrađene su pješačko – biciklističke staze, proširena je cesta prema Kotoribi. U planu je izgradnja pješačko biciklističke staze prema Donjoj Dubravi, a u suradnji s više lokalnih samouprava planiramo uređenje iste uz kanal HE Dubrava – rekao je Grivec.

Napomenuo je da su realizirani EU projekti kao što je školovanje projektnog menadžera i Puna zdela, a tijeku je izrada općinske strategije razvoja, kao i turističke strategije općina Donji Vidovec, Donja Dubrava i Goričan koje sudjeluju u projektu EGTC Mura region. Zahvalio je načelnicima spomenutih mađarskih općina na pomoći i zajedničkoj suradnji.

Od planova izdvojio je izgradnju kanalizacije te izgradnju bioelektrane koja je zbog birokratskih zavrzlama odgođena i očekuje se izdavanje nove građevinske dozvole. Uz županijsku potporu očekuju početak izgradnje nove školske zgrade jer su sadašnju sami izgradili. U planu je i uređenje Poduzetničke zone za što su zemljište od države dobili prije 4 godine, izgradnja sportske dvorane, a naglasak je stavljen i na razvoj turizma što se prije svega odnosi na tradiciju ispiranja zlata.

– Zahvaljujem svim sazivima vijeća, poglavarstvima, članovima udruga i mojim suradnicima kroz te godine. Mogu reći da sam ponosni načelnik jer kod nas nema politikanstva, već vladaju sloga i zajedništvo za boljitak mjesta – završio je Grivec koji je zahvalio i Martinu Srpaku što pjesmom predstavlja Vidovec.

Zamjenica župana čestitavši mještanima Vidovo, naglasila je kako se divi takvom zajedništvu koje vlada u tom mjestu. – Vi ste kao takvi rijetki primjer ne samo u Međimurju, nego i u cijeloj Hrvatskoj. Tamo gdje možemo pomoći i lobirati stojimo vam uvijek na raspolganju – kazala je Herman.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije