Predstavljen projekt Srednje škole Prelog “Gastronomija”

U prostorijama Srednje škole Prelog održana je konferencija za novinare na kojoj su učenici predstavili projekt Gastromaniju za koji su u tijeku pripreme.

Početkom ove godine Ministarstvo turizma raspisalo je natječaj na koji su se mogle javiti srednje strukovne škole koje upisuju turističke i ugostiteljske smjerove, te ponuditi svoje ideje u obliku projekata kojima bi ponudile nove sadržaje u turizmu, s ciljem razvoja nekog od turističkih proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma, te s ciljem motiviranja učenika završnih razreda osnovnih škola za upis u zanimanja turističkog i ugostiteljskog profila.

U Srednjoj školi Prelog već godinama njeguju tradiciju osmišljavanja vlastitih manifestacija i turističkih događanja, pa su tako i ove godine, na satovima Organizacije poslovanja ugostiteljskih poduzeća s prof. Sanjom Pigac razgovarali o osmišljavanju moguće manifestacije koju bi ponudili javnosti i njome obogatili turističku ponudu Preloga i Međimurja, a koja bi ujedno bila prilika da osmašima pokažu što i kako radi škola, koje su njene komparativne prednosti i što su sve u njoj do sada naučili.

Za domaću zadaću svaki od učenika 3. i 4. razreda usmjerenja turističko hotelijerski komercijalist, napisao je svoje prijedloge o tome što bi on/ona predložio kao turistički proizvod Preloga. Prof. Pigac je s njima u školi analizirala zadaće i zajedno su došli do zaključka da bi najviše voljeli gastromanifestaciju na kojoj bi se natjecali u kuhanju nekog jela, i to tako da u njemu sudjeluju i učenici i nastavnici.

Škola je projekt prijavila na ranije spomenuti natječaj Ministarstva turizma i za njegovu provedbu zatražila 15 tisuća kuna što su i dobili. Gastromanija će se održati u subotu, 26. travnja ove godine, na Trgu između Centra kulture i Kavane Lovac, u prijepodnevnim satima (od 8,15 do 12 sati). Tog vikenda u Prelogu će biti i Sajam cvijeća, koji ove godine, baš kao i SŠP slavi svoj 15. rođendan. 


Gastromanija će se sastojati od dva dijela:

Prvi dio – Natjecanje u kuhanju međimurskog tradicionalnog jela – graha ričeta (s mesom). Natjecat će se 6 ekipa i to 5 ekipa učenika i jedna ekipa profesora. U ekipi učenika bit će 4 učenika smjera turističko hotelijerski komercijalist ili kuhar, 1 učenik iz neke od osnovnih škola, koji pretendira upisati ove jeseni neki od ugostiteljskih ili turističkih smjerova u našoj školi, te jedan profesor voditelj (učitelj kuharstva ili prof. prehrambene tehnologije).

Šesta ekipa sastojat će se od 5 profesora ne-ugostiteljskih predmeta i jednog voditelja – učitelja kuharstva. Ekipe će ocjenjivati 5-člani žiri u sastavu – 1 profesor, 1 osoba iz medija, 1 osoba iz javnog/političkog života i 2 profesionalna ugostitelja. Sve ekipe dobit će prigodne nagrade. Namirinice osigurava škola iz financijskih sredstava projekta, a svi će kuhati s istim temeljnim sastojcima, dok će začine moći dodavati samostalno, po ukusu i želji. U planu je napraviti 280 porcija graha, koji će na kraju podijeliti. 

Kako bi o manifestaciji informirali učenike 8. razreda oformili su timove od 2 do 3 učenika koji upravo obilaze ovih dana osnovne škole u Međimurju i gravitirajuće škole u Podravini, kako bi na licu mjesta animirali učenike za priključenje u njihove timove, ali i za dolazak na manifestaciju. Na terenu imaju 31 tim učenika i sve škole koje su do sada obišli lijepo su ih primile, a interes učenika je dobar. Osim o Gastromaniji pitaju ih i o ostalim detaljima vezanima uz školu i nastavu u njoj.

Drugi dio – Radionice i performansi – pripremaju cijeli niz zanimljivih i raznolikih radionica, u kojima sudjeluju učenici svih usmjerenja škole. Primjerice imat će radionicu za pravilno postavljanje stola, aranžiranje salveta na profesionalan način, rezbarenje voća i povrća, izrade torti od neobičnog materijala, obradu tijesta na neobične načine, izradu suvenira, preko tečajeva plesa, mjerenja krvnog pritiska, indeksa tjelesne mase, pravilno popunjavanje virmanskih naloga i još mnoštvo drugih zanimljivih stvari.

Performeri će također biti zastupljeni i to kao pjevači, svirači, ulični zabavljači (posebno ističemo da će tri jako simpatične cure svima dijeliti besplatne zagrljaje), bit će tu čitača priča, igranja igrica na stranim jezicima, itd. Program će voditi dvije voditeljice, učenice škole.

Cilj projekta je pokazati javnosti kako su učenici i nastavnici Srednje škole Prelog prije svega kreativna, vesela i složna ekipa koja, usprkos teškoj financijskoj situaciji u kojoj se svi nalazimo, pronalazi načina za kvalitetan rad i razvijanje ne samo stručnih (teorijskih) znanja, nego i za stjecanje praktičnih iskustava.

Sve što se oko Gastromanije događa može se pratiti i preko naše Facebook stranice – Gastromanija Srednje škole Prelog. Posebno ističu suradnju s Gradom Prelogom i Turističkom zajednicom Preloga, koja im daje punu podršku i osigurava logističku potporu. U projekt je uključena cijela škola.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije