Hladni dani zovu na topli napitak
Zima je stigla, a s njom i oni dani kad vam ni tri sloja deka ne mogu ugrijati ruke i noge. Srećom, postoji provjereno rješenje za sve hladnoće – kuhano vino! Taj čarobni napitak s mirisom cimeta, klinčića i citrusa već generacijama okuplja ljude oko štednjaka i puni domove toplinom. I dok vani puše vjetar, ovaj mirisni eliksir u trenutku podiže raspoloženje, grije dušu i vraća osmijeh na lice.
Pripremili smo za vas dva recepta koja garantirano nikoga neće ostaviti ravnodušnim – od klasičnog okusa do luksuzne verzije za prave hedoniste. Vrijeme je da zamijenite hladne ruke toplom šalicom vina!
Klasično kuhano vino
Za ljubitelje tradicionalnih okusa:
Sastojci:
- 1 l crnog vina
- 4 žlice šećera (ili po želji)
- 1 štapić cimeta
- 5-6 klinčića
- 1 naranča (narezana na kriške)
- 1/2 limuna (narezano na kriške)
Priprema: U lonac ulijte vino i dodajte šećer. Lagano zagrijavajte na srednjoj vatri, bez ključanja. Dodajte cimet, klinčiće i kriške naranče i limuna. Kuhajte na laganoj vatri 10-15 minuta. Procijedite, ulijte u šalice i poslužite toplo.
Luksuzno kuhano vino s dodatkom ruma i vanilije
Za one koji žele poseban zimski užitak:
Sastojci:
- 750 ml crnog vina
- 200 ml vode
- 100 ml ruma
- 5 žlica smeđeg šećera
- 1 štapić cimeta
- 4 klinčića
- 1 mahuna vanilije (ili 1 žličica ekstrakta)
- 1 jabuka (narezana na kockice)
- 1 naranča (iscijeđeni sok i korica)
Priprema: U loncu zagrijte vodu sa šećerom, cimetom, klinčićima i vanilijom. Kuhajte dok se šećer ne otopi. Dodajte vino, sok od naranče i naribanu koricu. Kuhajte 10 minuta, pazeći da vino ne zavrije. Na kraju ulijte rum i dodajte kockice jabuke. Kuhajte još nekoliko minuta. Poslužite s kriškom jabuke ili koricom naranče u šalici.