Uskrs je blagdan kad se oko stola okupi cijela obitelj. Vrijeme je to blagovanja ukusnih jela, ali i pripreme raznih vrsta kolača
Domaćice rado pripreme i po nekoliko vrsta -suhih i
kremastih. Među jednostavnije kremaste kolače svakako se ubraja
‘kolač na metre’ – jednostavan za pripremu, ne iziskuje obilje
namirnice, a rezultat je zaista izdašan metarski kolač.
Najprije je potrebno pripremiti biskvit. U zdjeli umutite sve
sastojke za biskvit te smjesu podijelite na dva jednaka dijela. U
jedan dio smjese dodajte kakao. U rebrastom kalupu ispecite
najprije jedan biskvit, a potom i drugi. Izvadite ih van iz
kalupa i pričekajte da se ohlade. Za to vrijeme pripremite kremu
za filanje. Zakuhajte mlijeko te u njega postepeno dodajte šećer,
puding od vanilije i na kraju maslac. Biskvit režite na šnite te
svaku šnitu premažite kremom. Na kraju kolač prelite čokoladnom
glazurom. Ostavite ga da odstoji preko noći da se svi sastojci
sjedine, narežite ukoso i poslužite najdražima. U slast!
Sastojci za biskvit:
– 4 jaja
– 250 g šećera
– 300 g brašna
– 150 ml vode
– 200 ml ulja
– prašak za pecivo
– vanilin šećer
– malo kakaa
Sastojci za kremu:
– 300 ml mlijeka
– 250 g šećera
– puding od vanilije
– 250 g maslaca