KAJ SE FINO PEČE?

NON PLUS ULTRA Donosimo recept Danice Novak za prhke kolačiće sa šaumom i pekmezom

Hrskavi i prhki keksići mame svojim izgledom, ali i okusom

Udruga žena Gornji Hrašćan rado je viđen gost na brojnim
manifestacijama na području Općine Nedelišće. Njihove vrijedne
članice, predvođene predsjednicom Danicom Novak,
tako su sudjelovale na drugom Festivalu cekara održanom u
sportskoj dvorani Osnovne škole Nedelišće. Predstavljajući cekare
te druge uporabne predmete od komušine marljive su članice
pokazale da su odlične čuvarice vrijedne tradicijske baštine, a
cijeli su događaj zasladile ukusnim zalogajčićima.

Naime, gotovo da i nema manifestacije koju ne bi upotpunile
kolačima. Stoga nas i ne čudi da je oko njihovog stola vladala
tolika gužva. U moru raznih slastica za oko su nam zapeli
primamljivi kolačići.

– Kolačići se zovu non plus ultra. Recept sam pronašla u kuharici
te nisu zahtjevni za pripremu, rekla nam je Danica koja rado peče
kolače za svoje najdraže, svaki vikend po čak dvije vrste.

– Najprije u zdjeli zamijesite margarin, brašno i jaja. Ostavite
da malo odstoji, a potom ga razvaljate te modlicama izrežete
kolutiće koje poslažete na lim za pečenje. Keksiće nakratko
pecite, zatim izvadite van iz pećnice te na svaki kolutić stavite
šaum od bjelanjaka i stavite natrag u pećnicu. Peku se dok ne
poprime zlatno žutu boju, podijelila je s nama Danica.

Kad se ohlade donju stranu kolačića premažite pekmezom te ih
spojite po dvoje. U slast!

Sastojci za tijesto:

– 280 g oštrog brašna

– 250 g margarina

– 3 žumanjka

– 50 g šećera

– vanilin šećer

Sastojci za nadjev:

– 3 bjelanjka

– 200 g šećera u prahu

– pekmez

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije