KAJ BUMO JELI?

ŠRD TRNAVA IZ HODOŠANA Špek fileke ili voliš ili ne, donosimo najbolji recept

Članove Športskog ribolovnog društva Trnava iz Hodošana zatekli smo pri kotlu s velikim kuhačama

Krčkalo se nešto fino, kažu ribiči – pravi specijalitet. Iako je naša prva pretpostavka bila da se radi o nekom ribljem jelu, prevarili smo se. Kuhali su se špek fileki. Jelo koje, prema riječima naših sugovornika, ili voliš ili mrziš.


Glavni kuhar Dražen Pešec, predsjednik društva Ivan Mesarić te članovi ŠRD-a Stjepan Vadlja, Tihomir Perinić i Tomislav Hozjak na nedavno održanoj proslavi Dana Općine Donji Kraljevec uhvatili su se u koštac s kuhanjem fileka, ali i naumom da svi prisutni probaju jelo, a oni koji ga baš i ne vole, barem da mu daju šansu.


– Mi smo sportsko-ribolovno društvo i ribe lovimo i puštamo kako bi i mladi naraštaji uživali u ovom sportu. O ribama i njihovoj brojnosti brinemo, a ribolovom se bavimo rekreativno uz sudjelovanje na natjecanjima, rekla je ekipa, a u šali su rekli da s obzirom na to da ribe puštaju, moraju kuhati nešto drugo.


Tajni sastojak


Da je svako jelo bolje kada ga kuha vesela ekipa, svjedoče i ribiči iz Trnave, a za svoje fileke kažu da ih pripremaju s posebnom pažnjom.


Kravlji želudac, ili po domaćem fileki, ima svoj specifičan miris i okus. Neki kažu da im je to ljigavo, nekima ne odgovara miris, a neki se žale na žilavost. No uz dobru pripremu sve to pada u drugi plan, odnosno ne osjeti se.


– Fileki se kupuju svježi i mi imamo svoj provjereni izvor. Oni su pri kupnji već jednom prokuhani, a mi ih za završnu etapu kuhanja još jednom prokuhavamo u slanoj vodi s limunom i malo luka. Takvim načinom pripreme se gubi njihov specifičan miris, mekanije su i fine, kaže glavni kuhar Dražen.


A da su okupljeni uživali u njihovom jelu, govore i stalni upiti kada će konačno odložiti kuhače i zvati na probu.


Društveno aktivni


ŠRD Trnava ima oko osamdesetak članova od kojih je petnaestak pomlatka. Godišnje sudjeluju na raznim manifestacijama u Hodošanu, ali i ostalim mjesnim odborima općine Donji Kraljevec kao i u susjednim selima. Vesele ih druženja kao i okupljanja oko ribolova te prigodnih proslava.


– Svake godine skuhamo oko desetak kotlova fileka. Nisu nam strana ni sudjelovanja na grahijadama u gostima, pohvalili su se ribiči.


Onaj sportski dio također shvaćaju izuzetno ozbiljno.


– Iako smo se spustili u drugu ligu, borit ćemo se za povratak u prvu. Sudjelujemo i u natjecanju feeder lige, a ukupno imamo oko 80 članova od čega je petnaestak mladež u koju polažemo puno nade, kažu.

MIRISI DOMA


Špek fileki


SASTOJCI


– kravlji želudac – fileki


– špek


– luk


– mrkva


– celer


– peršin


– paprika


– sol ili mješavina začina


– limun


PRIPREMA


Fileke ili kravlji želudac prokuhavamo i čistimo, dodamo im limun, sol i luk kod kuhanja. Kada fileke prokuhamo u toj smjesi, dodamo ih pirjanom korjenastom povrću, zalijevamo vodom, dodamo začine i kuhamo dok ne omekšaju do kraja.

*Preuzeto iz lista Međimurje br. 3605

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije