Jaja treba ohladiti čim ih donesete kući iz trgovine i držati u originalnoj kutiji u najhladnijem dijelu hladnjaka
Bliži se Uskrs, pa se mnogi pripremaju za izradu pisanica. Dok se neki ljudi grčevito drže roka trajanja koji je naznačen na pakiranju jaja, drugi ih, pak, koriste za izradu pisanica unatoč njegovom isteku. Stručnjak je za Simply Recipes otkrio je li u redu jesti jaja kojima je istekao rok trajanja.
“Rok trajanja i drugi šifrirani datumi koriste se kao pokazatelj kvalitete hrane, a ne sigurnosti hrane”, rekao je Jacob Tuell, asistent profesora znanosti o životinjama i hrani na američkom Državnom sveučilištu Northwest Missouri.
“Sve dok se s jajima pravilno rukovalo tijekom skladištenja, i dalje bi se trebala smatrati sigurnima za konzumaciju”, otkrio je.
Jaja treba ohladiti čim ih donesete kući iz trgovine i držati u originalnoj kutiji u najhladnijem dijelu hladnjaka. Stručnjaci preporučuju njihovo skladištenje na 4 ℃ ili nižoj. Ako se ovako drže u hladnjaku, jaja općenito mogu trajati tri do pet tjedana od datuma kada ih stavite u hladnjak.
Ako jaja donesete kući iz trgovine ili ih pripremate za kuhanje, nemojte ih pustiti da stoje izvan hladnjaka dulje od dva sata. U jajima izvan hladnjaka mogu se početi razvijati bakterije.
Kako znati je li jaje pokvareno?
Unutar šireg kraja jajeta postoji zračni džep koji postaje sve veći kako ono stari. Zrak prodire kroz koru i vlaga isparava. Zbog toga ponekad ljudi rade test plutanja kako bi vidjeli je li jaje svježe. Ako je svježe, ono će potonuti u vodi, dok starije jaje može plutati zbog zraka u njemu.
“Kad se razbije, žumanjak starijeg jajeta može izgledati plosnato, a bjelanjak će se više širiti. Bjelanjci svježih jaja također obično imaju mutan izgled, dok s vremenom mogu postati prozirniji”, objasnio je Tuell.
Iako jaje može plutati ili boja žumanjka i bjelanjaka može ukazivati na to da više nije svježe, još uvijek može biti sigurno za jelo. Tada morate napraviti test mirisa i provjeriti ljusku jajeta, piše Net.hr.
“Pokvareno jaje ima neugodan miris. Također, provjerite postoje li pukotine na ljuski kroz koje mogu ući bakterije koje mogu uzrokovati njegovo kvarenje ili bolesti koje se prenose hranom”, upozorio je Tuell.