U SUSRET USKRSU

TRADICIJA I RADOST Ovo su top 3 običaja koja prakticiramo povodom uskršnjih blagdana

Uskrs je jedan od najvažnijih blagdana u Hrvatskoj, obilježen raznovrsnim običajima koji odražavaju duboko ukorijenjene kulturne i vjerske vrijednosti

Ističemo tri najznačajnija običaja koji obogaćuju uskršnju proslavu diljem Hrvatske.

Ukrašavanje uskršnjih jaja – pisanica

Ukrašavanje uskršnjih jaja jedan je od najljepših i najpoznatijih običaja u Hrvatskoj. Ovaj drevni običaj prenosi se s generacije na generaciju, a svaka regija ima svoje specifične tehnike i motive. Od tradicionalnog bojanja jaja crvenom lukovom ljuskom do preciznog oslikavanja voskom i bojama, svako jaje postaje unikatan simbol obnove i radosti Uskrsa. Ova aktivnost često okuplja obitelji i prijatelje te pruža priliku za kreativno izražavanje i zajedničko druženje.

Blagoslov jela i tradicionalni uskršnji doručak

Na Uskrsno jutro, obitelji diljem Hrvatske okupljaju se oko bogato pripremljenog stola kako bi zajedno blagoslovile hranu. Ovaj običaj simbolizira zahvalu za plodove zemlje i obilje obiteljskog zajedništva. Na stolu se nalaze raznovrsna jela, uključujući kuhana jaja, šunku, kruh, hren i kolače poput pinca. Tradicionalni Uskršnji doručak nije samo obrok, već i prilika za dijeljenje ljubavi i radosti s najmilijima.

Tradicionalne uskršnje igre i običaji

Uskrs je također vrijeme za veselje i zabavu, što se očituje kroz razne tradicionalne igre i običaje. U nekim dijelovima Hrvatske, popularne su igre poput tucanja jaja ili traganja za skrivenim blagom. Osim toga, posebno su omiljene dječje igre poput utrka s jajima na žlici ili povlačenja konopa. Ovi običaji potiču zajedništvo, radost i natjecateljski duh među svim generacijama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije