Volonteri upoznati sa funkcioniranjem civilnog sektora

Volonteri upoznati sa funkcioniranjem civilnog sektora

Nedavno je na katu zgrade u Perivoju Zrinskih 2 u Čakovcu organizirana još jedna radionica za volontere na kojom su sudjelovali sami volonteri Udruge tjelesnih invalida Međimurja, rukovodstvo Udruge i voditelj Darko Ciglar iz Autonomnog centra – ACT iz Čakovca.

Teme radionice su bile civilni sektor i projektni prijedlozi. Darko Ciglar je sudionike upoznao s terminom civilnog društva, podastrao podatke o broju udruga na razini Hrvatske, ali i u Međimurskoj županiji. Na radionici je bilo riječi i o specifičnostima civilnog sektora od drugih sektora.

Predstavljeni su ključni donatori, kao i mogućnosti prijavljivanja projekata na EU razini. Volonteri su upoznati s činjenicom da ne postoji sustavno financiranje organizacija civilnog sektora, kao i da lokalne vlasti ne poštuju “Kodeks pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga”.

Kod pisanja projekata naglašeno je da je ključna ideja kao i to da projekt odgovara na problem u lokalnoj zajednici koji se pokušava riješiti provedbom projekta. Pitanja volontera o samim prijavama projekata na natječaje su bila vrlo zanimljiva i voditelj je dodatno pojasnio sve nejasnoće.

Ovu priliku je voditelj iskoristio i za prezentaciju programa JAKO te informirao sudionike za  usluge savjetovanja i informiranja koje pruža taj program za udruge u lokalnoj zajednici. U sklopu programa JAKO zainteresirani volonteri se mogu uključiti u daljnju edukaciju u svezi pisanje projektnih prijedloga. Navedena aktivnost je dio projekta “Veni, vidi, voluntarius fio/Dođoh, vidjeh, postajem volonter! (donator: Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva).

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije