U OŠ Prelog predstavljeni stari obrti

U OŠ Prelog predstavljeni stari obrti

Svake se godine 18. svibnja obilježava Dan muzeja. Povodom tog dana u OŠ Prelog organizirali su predstavljanje starih međimurskih vještina kao što su  pletenje cekera i korpi te tkanje na kolovrtu.

Ove je godine u školi s radom počela izvannastavna aktivnost pod nazivom “Cekeri” koju vodi Nada Patafta iz Cirkovljana. Grupa se bavi izradom cekera, a marljive članice ove grupe su Nikolina Belić, Monika Gorupić, Monika Mišić i Viktorija Oto, učenice petog razreda. Poticaj da se ova školska radinost započne dala je učiteljica Milanka Krhač

Ovu su vještinu htjeli pokazati učenicima i učiteljima škole, a predstavljanje obrta upotpunili su i predstavljanjem tkanja na kolovrtu i pletenjem korpi. Za tu prigodu  u školi su ugostili Nadu Patafta,  Mariju Režek i Antuna Mlinarića iz Cirkovljana koji njeguju te obrte.

Nada Patafta prezentirala im je kako se pletu cekeri i objasnila kakvo je kukuruzno komušinje potrebno za pletenje, Marija Režek pokazala im je i objasnila kako se prede na kolovrtu i uzgaja lan, a Antun Mlinarić za tu prigodu prezentirao je pletenje korpi.

Učitelji i učitelji imali su prilike gostima postavljati pitanja. Cilj svega je bio  predstaviti i popularizirati stare međimurske vještine koje poznaje sve manji broj ljudi. Te vještine ipak ne izumiru jer se na mnogim sajmovima u Međimurskoj županiji još mogu kupiti korpe i cekeri, a na kulturnim manifestacijama možemo vidjeti naše vrijedne Međimurce kako pletu korpe i cekere, te predstavljaju i druge stare obrte. 

Marljive učenice iz škole zajedno s tetom Nadom će se potruditi da taj obrt živi i dalje u vrijednim međimurskim rukama. Predstavljanje starih međimurskih vještina organizirala je knjižničarka Kristina Maltarić, a predstavljanje su vodile Nives Košak, Iva i Ivona Marciuš, učenice petog razreda.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije