Uručene Zlatne kune najboljim međimurskim tvrtkama

Uručene Zlatne kune najboljim međimurskim tvrtkama

Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Čakovec na svečanoj je sjednici u hotelu Park uručila Plakete Zlatna kuna najboljim tvrtkama. Najbolja je mala tvrtka Šestan-Busch iz Preloga, srednja Centrometal Macinec, a velika Haix obuća Mala Subotica.

Šestan-Busch je tvrtka iz Preloga koja posluje u djelatnosti proizvodnje proizvoda od plastičnih masa, a specijalizirala se za izradu zaštitnih kaciga za vojnu, policijsku i sličnu namjenu. Tvrtka je, navodi se u obrazloženju, osnovana 1994. godine godine i nalazi se u privatnom vlasništvu, najprije u cijelosti domaćeg kapitala, a kasnije, ulaskog inozemnog partnera, u mješovitom je vlasništvu.

Postupno povećavajući proizvodne kapacitete, od početnih 3.000 kaciga godišnje na današnjih 350 kaciga dnevno, tvrtka je paralelno povećavala i broj zaposlenih, kojih je danas 48. Proizvodni program tvrtke obuhvaća proizvodnju kalota za kacige, proizvodnju elemenata unutrašnje opreme kacige, te artikala namijenjenih za opremanje policijskih postrojbi kao što su viziri, štitovi i drugo. Kacige mogu namjenski biti i padobranske, zatim kacige za specijalne postrojbe, kacige za oklopna vozila i mnoge druge.

Tvrtka je osposobljena za zahtjevnu namjensku proizvodnju i kontrolu svojih proizvoda, odgovarajuće je tehnički opremljena i zapošljava stručne kadrove, pa tako, između ostalog, posjeduje vlastiti laboratorij za ispitivanje protubalističkih svojstava. Sve to je omogućilo da je ona danas jedan od vodećih svjetskih proizvođača zaštitnih vojnih i policijskih kaciga koje isporučuje u više od 40 zemalja širom svijeta.

Centrometal d.o.o. je proizvodna tvrtka iz metaloprerađivačke djelatnosti sa sjedištem u Macincu. Osnovna joj je djelatnost proizvodnja opreme za centralno grijanje i pripremu sanitarne vode s naglaskom na korištenje obnovljivih izvora energije. Počeci poslovanja sežu u daleku 1965. godinu, kada je Karlo Zidarić utemeljio malu obrtničku radionicu za izradu i montažu peći i sustava za centralno grijanje. Proizvodnja je postupno proširena na različite vrste kotlova, bojlera, spremnika, kolektora, cjevovoda i slične opreme za zagrijavanje prostora, te sanitarne i druge namjene.

Godine 1990. osnovano je trgovačko društvo Centrometal d.o.o. koje je nastavilo razvoj tehnike i sustava grijanja, tako da ono danas predstavlja sam vrh hrvatskih proizvođača energetskih uređaja i termotehničke opreme. Proklamiranu politiku zaštite okoliša i učinkovitog iskorištenja energije, poduzeće je nedavno realiziralo upotpunjenjem svog solarnog programa kolektorima sunčevog zračenja. Sve to rezultiralo je posljednjih godina značajnom ekspanzijom poduzeća, koje danas zapošljava blizu 200 djelatnika, raspolaže s 4.500 m2 proizvodnih pogona i 2.500 m2 natkrivenog skladišnog prostora, ima svoj vlastiti razvoj temeljen na domaćoj pameti, centar za izobrazbu kadrova, ispitnu stanicu, moderan tehnološki park i razgranatu servisnu službu.

Proizvodnja se u tvrtki odvija na najsuvremenijim strojevima visoke svjetske tehnologije, uključujući lasersko rezanje lima, robotsko zavarivanje i upotrebu automata za varenje inox-bojlera. Kvalitetu proizvoda i poslovanja tvrtke garantira i osigurava uveden sustav osiguranja kvalitete ISO 9001:2008, a plasman na mnoga tržišta Europe osiguravaju certifikati o sukladnosti izdani od ovlaštenih domaćih i međunarodnih institucija, koje posjeduje svaki proizvod tvrtke.

Za svoje uspješno poslovanje tvrtka je dobila niz nagrada, medalji i priznanja. Danas “Centrometal” posluje na tržištima 30 zemalja svijeta, a u pet od njih ima organiziranu vlastitu servisnu službu, što potvrđuje ne samo kvalitetu proizvoda, nego i brigu za kupca i njegove potrebe. Udjel izvoza u ukupnoj prodaji iznosi 75 posto.


Haix obuća d.o.o.
je tvrtka koja spada u kategoriju velikih trgovačkih društava, a bavi se proizvodnjom obuće. Nastala je kao tvrtka-kćer njemačke korporacije Haix group, koja je najprije 2004. godine u Čakovcu osnovala svoju hrvatsku podružnicu, a 2009. u Maloj Subotici izgradila veliku proizvodnu halu s visokofunkcionalnim proizvodnim pogonom, jednu od najznačajnijih greenfield-investicija u Međimurju i sjevernoj Hrvatskoj.

Tvrtka danas u Maloj Subotici zapošljava preko 500 djelatnika, raspolaže s ukupnim poslovnim prostorom od oko 6.000 m2 (od čega je 4.200 m2 proizvodnog prostora, te 1.000 m2 skladišnog prostora), a dnevni joj je kapacitet proizvodnje preko 3.000 pari obuće. U proizvodnom programu Haix grupe nalazi se, između ostalog, zaštitna, radna i specijalna obuća različitih namjena (cipele ili čizme za vatrogasce, policiju, vojsku, spasilačke službe, lovce, šumare i drugo), ali i druge vrste obuće, kao što je obuća za slobodno vrijeme ili sport. Poslovna politika matične tvrtke se već dugi niz godina bazira na kontinuiranom ulaganju u nove proizvodnje i nove tehnologije, pa su tvrtke-kćeri, osim u Njemačkoj i Hrvatskoj, danas razgranate po cijelom svijetu, od Francuske, preko Sjedinjenih Američkih Država do Hong-Konga.

Uz stalno povećanje broja zaposlenih, svake godine raste i ukupni prihod korporacije, koji je u 2010. godini iznosio preko 50 milijuna eura. Kao inovativni proizvođač funkcionalne obuće visoke tehnologije diljem svijeta, tvrtka ispunjava najstrože zahtjeve za funkcionalnošću, kvalitetom i dizajnom, uz dobar odnos cijena i usluga, stoji u obrazloženju nagrade HGK.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije