BURILOVIĆ Situacija u međimurskom bolja nego u hrvatskom gospodarstvu

Provodeći novu prasku, održavanja sjednica Upravnog i nadzornog odbora u različitim dijelovima Hrvatske, čelnici Hrvatske gospodarske komore stigli su u Čakovec.

Održavanjem sjednica izvan Zagreba, vodstvo HGK želi se upoznati sa stanjem na terenu kako bi se moglo kvalitetnije zastupati interese gospodarstva u svim dijelovima Hrvatske. U Županijskoj komori Čakovec tako je danas boravio i predsjednik HGK Luka Burilović koji se upoznao sa stanjem gospodarstva u Međimurju.

Pohvalio je brojke koje su mu prezentirali domaćini izjavivši pritom kako je gospodarstvo najsjevernije županije iznad nacionalnog prosjeka. Pozitivno je ocjenio izvoznu orijentiranost međimurskih poduzetnika i niske razine nezaposlenosti.

“Iako nacionalno gospodarstvo ne stoji tako dobro kao međimursko, možemo biti zadovoljni jer svi pokazatelji govore da idemo u pravom smjeru, da je stanje gospodarstva bolje nego u odnosu prije godinu dana” rekao je Burilović i dodao kako su sadašnje pozitivne ekonomske projekcije temeljene na stabilnijim osnovama.

Istaknuo je kako poslije porezne reforme treba odraditi i obrazovnu, zdravstvenu i reformu državnih i javnih poduzeća. Smatra kako Vlada radi dobar posao te da je na dobrom putu, a cilj mora biti internacionalizacija gospodarstva jer je naše domaće tržište premalo i preslabo.

Odličan primjer je Međimurska županija koja ima pozitivnu vanjskotrgovinsku bilancu i većinom izvozi u susjedne zemlje Europske unije. Predsjednik HGK izjavio je kako je upoznat s niskim prosjekom plaća, koji je za skoro dvije tisuće kuna niži od nacionalnog prosjeka.

“Jedan od problema su i sektori koji su zastupljeni u vašoj županiji, poput proizvodnje tekstila i obuće u kojima su plaće niske” izjavio je, ali i dodao kako će na to upozoriti i odgovorne u Vladi. Odgovarajući na novinarsko pitanje o sve većem odljevu mladih ljudi kazao je kako to nije samo problem Međimurja već cijele zemlje, ali kako će se poboljšanjem gospodarskih uvjeta i to popraviti. “To nije problem od jučer, to traje godinama, a temeljni dio rješenje je jačanje gospodarstva” kazao je Burilović.

Predsjendik HGK poručio je u Čakovcu, kao i u drugim gradovima koje je posjetio, da se Županijske komore neće ukidati. “Bez obzira na današnje vrijeme interneta, naših 20 komora omogućuje rješavnje problema našim gospodarstvenicima u njihovim županijama” izjavio je.

Domaćin sjednice Upravnog i Nadzornog odbora bio je predsjednik Županijske komore Čakovec Mladen Križaić koji je izvjestio kako gospodarstvo Međimurske županije unatrag nekoliko godina bilježi rast prema svim relevenatnim podatcima. Na sjednicama odbora bio je prisutan i saborski zastupnik Darko Horvat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije