Pravila EU: Po kućama mogu klati samo ‘diplomirani’

Pravila EU: Po kućama mogu klati samo ‘diplomirani’

Ulaskom u Europsku uniju Hrvati se neće morati, kako inače neki godinama uvjeravaju javnost, odreći svojeg omiljenog tradicionalnog “sporta” – kolinja u vlastitom dvorištu – potvrđeno je to u četvrtak na Veterinarskim danima gdje se okupilo najmanje 350 veterinara iz Hrvatske i susjednih nam zemalja, piše Slobodnadalmacija.hr.

– Zabrana kolinja vam spada u one iste priče o zabrani prodaje sira i vrhnja. Nema govora o zabrani, ali se uvodi više reda.

Kod sira i vrhnja kumice vam više ne mogu to na placu prodavati bez frižidera, staklenih polica i drugih uvjeta koji će jamčiti najviši stupanja sanitarne zaštite.

Kad je u pitanju kolinje, i dalje će biti dopušteno klati svinje u vlastitom dvorištu, ali to više neće moći, kao do sada, raditi susjed susjedu, već samo posebno obučene osobe koje imaju potreban certifikat za to – rekao je Gordan Jerbić, ravnatelj Uprave za veterinarske inspekcije.

Zasada nema odgovora na pitanje tko će obučavati zainteresirane “koljače” i hoće li zakonodavac zahtijevati da, zapravo, takve poslove mogu raditi samo mesari.

>>> Više pročitajte klikom ovdje

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije