
Izložba u Čakovcu obuhvaća stare kuharice i rukopisne bilježnice recepata prema kojima su se nekada u Međimurju pripremala jela.
Nije poznato tko se prvi toga dosjetio, ali kolač “ljenčina” iz kuharica i bilježnica naših baka nazvan je – “prosvjetarskim kolačem” Trebaju vam tri cijela jaja, tri decilitra šećera (kristal), tri dcl mljevenih oraha, tri dcl brašna, prašak za pecivo, dva dcl mlijeka i jedan dcl ulja.
Pleh se namaže i u njega izlije tijesto koje se peče na 140
stupnjeva oko 40 min. Gotov kolač se na kraju polije rumom,
posipa šećerom ili mljevenim orasima. Taj je recept, baš zbog
neobična naziva, izazvao najviše zanimanja na izložbi “Kuharice i
bilježnice naših baka”, koja se do kraja kolovoza može razgledati
na Općem odjelu Knjižnice Nikola Zrinski u Čakovcu.

Takve bilježnice još i danas postoje u međimurskim obiteljima kao
praktični pomagači u kuhanju ili kao dio obiteljskog nasljeđa.
Osim pisanih bilježnica na izložbi će biti predstavljene i
tiskane kuharice te savjetnici za svakodnevni život”, kaže
autorica izložbe Sandra Mikac Ciglar.





