ŽENA U SLUŽBI HUMANOSTI

VATROGASKINJA SANDRA OBADIĆ Jedna od vodećih žena u međimurskom vatrogastvu

Kada je Mario Medved, predsjednik VZ MŽ, radio rang listu najutjecajnijih žena u međimurskom vatrogastvu, nakon Jadranke Sermek, na drugo mjesto je stavio Sandru Obadić (45), predsjednicu DVD-a Mala Subotica.

Sandra Obadić je porijeklom iz Palinovca, mjesta koje danas ima najtrofejnije vatrogasce šireg područja, no udajom je otišla živjeti u Malu Suboticu. I ako je po struci kuharica, danas radi u tvrtki Haix obuća d.o.o. Mala Subotica kao osoba zadužena za zaštitu od požara te voditelj pogonskih vatrogasaca.

To je postala zahvaljujući stečenim znanjem u vatrogastvu. Vatrogastvo je u njoj tinjalo od malih nogu, a odoru nosi od 2006. godine.

Tko je tome ‘kriv’?

– Moj brat je bio član DVD-a Palinovec te je često bio na natjecanjima, pa je i mene to zanimalo. U djetinjstvu ipak želju nisam ispunila, a dogodilo se to u Maloj Subotici tek kada sam se udala i kad su se moja djeca uključila u DVD Mala Subotica, hodajući s njima na treninge i natjecanja, na nagovor kolegice priključila sam se vatrogascima.

Najprije sam počela kao natjecateljica za žensku A ekipu, a s vremenom sam postala i operativni član te zajedno sa svojim kolegama iz DVD-a odlazila na intervencije – kaže i dodaje kako su joj intervencije predstavljale obvezu, ali i neku vrstu izazova. Kaže kako ih voli jer tipična žena rođena u znaku Ovna (živa vatra).

Upoznajući je kroz razgovor, uvjerili smo se kako je energična, snažna, odlučna, impulzivna, buntovna, slobodoumna, odvažna, samouvjerena, tvrdoglava i temperamentna. Nepokolebljiva optimistkinja. Kaže da su to osobine koje rese ljude u vatrogastvu.

Tu je dostigla, uz odgovarajuće edukacije, neku vrstu plafona kada je ove godine, nakon što je dvije godine bila dopredsjednica, ove godine postala predsjednicom naslijedivši izuzetno uspješnog Mladena Jelenića.

Za svoj vatrogasni image zasluge prepisuje stalnoj edukaciji, kolegijalnosti među kolegama vatrogascima među koje svrstava “svoje dečke” iz DVD-a koji su je učili na licu mjesta, na samim intervencijama. Zahvalna je iskusnima Željku Besediću i Dragutinu Trupkoviću i ostalima koji su je učili osnovama vatrogastva.- A ne smijem zaboraviti niti kolege suce Damira Novaka i kolegicu Jadranku Sermek koja mi je kao žena vatrogasac i uzor – dodat će.

Kao predsjednica DVD ističe zadovoljstvo članstvom, pogotovo što su jedna trećina žene, žene na koje uvijek može računati, tako da je i više nego zadovoljna članstvom.

– Momentalno je teže pridobiti muške članove, i to zbog odlaska mladih na rad u inozemstvo, što zbog nezainteresiranosti za humani rad. Snalazimo se kao i sva ostala društva – govori Sandra.

Zadovoljna je i  brojem mladih, iako ih je nekad bilo puno više, trenutno su vjerojatno jedan od rijetkih DVD-a koji nema većih problema s nedostatkom mlađih vatrogasaca. 
Kada smo je pitali, sjeća li se koje posebne vatrogasne intervencije, lijepih i manje lijepih trenutaka u vatrogastvu, rekla je kako je svaka od njih zasebna, svaka ima nešto za pamćenje pa stoga kaže:

– Od intervencija gdje postaneš svjestan u kojoj opasnosti se nađeš do lijepih trenutaka s natjecanja, druženja na skupštinama, proslavama te upoznavanjem mnogih kolega diljem Lijepe Naše.

Planovi i želje vezane uz vatrogastvo?

– Nemam nekih posebnih želja i ambicija, nadam se da ću i dalje biti aktivna kao operativna  članica, isto kao i natjecateljka i jednog dana se natjecati kao vatrogasna veteranka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije