Sanja Krištofić: Da mogu, za Strahoninec bih opet napravila isto

Sanja Krištofić, predsjednica Općinske organizacije SDP Strahoninec i bivša općinska načelnica u Strahonincu održala je konferenciju za medije na kojoj je iznijela kronologiju događanja vezanih uz posljednju sjednicu Općinskog vijeća, ali i novčane kazne koje su iz Ministarstva financija, odnosno Porezne uprave stigla na njezinu, ali i na adresu Općine Strahonice i aktualnog načelnika Franje Lehkeca, koje pak su vezane uz izgradnju Centra za kulturne, društvene i javne potrebe, zatim vodovoda i kanalizacije na području Općine Strahoninec.

Naime, u općinu je stigao prekršajni nalog i sudska presuda. – U njemu se, kazala je Krištofić optužuju Općina Strahoninec, Franjo Lehkec i ja, svatko za svoja djela. Navodno sam ja kriva za 100.000 kuna kojima terete Općinu na temelju Zakona po kojoj odgovara odgovorna i fizička osoba. O temama o kojima se očitujem bile su pripremljene za raspravu, za prvu zakazanu sjednicu koja je odgođena, zbog nedostatka kvoruma.

Teme prevažne da se ne bi očitovala na njih, osobito u dijelu gdje me se neosnovano tereti

Tako bivša općinska načelnica u Strahonicu ističe kako joj je Uprava za financijsko upravljanje, unutarnju reviziju i nadzor, Sektor za financijski i proračunski nadzor prekršajnu prijavu dostavila osobno, u žujku ove godine.. Naime navedena Uprava učinila je nadzor nad određenim dokumentima koji se izvršio u prostorima Općine i to dokumentirao Zapisnikom od dana 3.11.2015. godine.

Do trenutka dostave Obavijesti na ruke, nisam imala spoznaje, kao izabrana vijećnica Općinskog vijeća, o nadzoru koji se obavlja kao ni da se kontrolira rad i ugovori iz vremena kad sam obnašala dužnost kao načelnica i za čiji cjelokupni rad sam bila odgovorna. Nisam bila kontaktirana ni od strane djelatnica nadležne Uprave niti od strane Općine da pojasnim traženu dokumentaciju i eventualne nejasnoće, a cijelo vrijeme sam prisutna i dostupna u mjestu kojem živim, i u međuvremenu kontaktirana za razne stvari.

Prilikom uručenja prijave obaviještena sam, bez detalja o njihovoj istrazi i što je sve njihovim uvidom obuhvaćeno, da se ta Obavijest prosljeđuje nadležnoj Poreznoj upravi (Čakovec) na daljnju obradu te da Porezna uprava mora dalje postupiti prema nalazu i provesti postupak. U jednoj od naloženih stavaka nalaže se da ću tijekom vođenja postupka, iznositi svoje viđenje situacije i događaja vezanog uz navedeni sporazum o izgradnji Centra, ali nije došao poziv, već prekršajni nalog od strane Porezne uprave. Odmah, bez poziva na saslušanje da se pojasni učinjeno i da se dokumentira.

– Ovom prilikom navodim neke od bitnijih elemenata vezanih uz taj slučaj, nastavlja Krištofić. Činjenica je da sam kao načelnica za vrijeme mog mandata, vezano uz predmet izgradnje Centra za kulturne, društvene i javne potrebe potpisala Ugovor o zajedničkom financiranju broj: 03-F-R-0280/08-20 B2 od dana 18.02.2009. s Ministarstvom regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva i Općine Strahoninec u kojem je definirano da Ministarstvo s Općinom sudjeluje u izgradnji Centra i financira 40 %, a Općina 60%.

Isto tako, provela sam sve potrebne radnje prije potpisivanja Ugovora koje se temelje na Odlukama vijeća, o izgradnji Centra, provođenju javne nabave, odabiru izvođača i potpisivanju sporazuma temeljem sprovedene javne nabave,nadzoru i svu ostalu, potrebnu dokumentaciju. Ministarstvo je imenovalo svog ovlaštenog predstavnika u postupku javne nabave, što se čekalo mjesecima, a prije toga nismo mogli započeti ni pripremne postupke javne nabave. Kroz natječajnu dokumentaciju definirala sam potrebne zahtjeve i uvjete pod kojima je bila moguća izgradnja i plaćanje radova, prijave je poslalo četvero ponuditelja, a otvaranje je bilo javno.

Nakon toga potpisala sam Ugovor o građenju br. 11 216/11 od dana 18.10.2011. godine s trgovačkim društvom TEAM d.d. za izgradnju Centra za kulturne, društvene i javne potrebe u visini od 6.962.388,16 kuna sa PDV-om(23%), koja je počela 2.11.2011., a završila 6.12.2012. godine, dakle 6 mjeseci prije ugovorenog roka. Tu treba spomenuti i to da se općina nije kreditno zadužila kod banaka za izgradnju Centra, već je 40 % izgradnje platilo Ministarstvo iz svog proračuna (državnog) u ratama, a 60 % Općina iz općinskog proračuna u ratama prema, i izvedenim radovima i uvjetima Ugovora.

Nadalje, u članku 87. stavak 1. Zakonu o proračunu kojim je propisano da se jedinica lokalne i područne samouprave može dugoročno zadužiti samo za investiciju koja se financira iz njezina proračuna, a koju potvrdi njezino predstavničko tijelo uz suglasnost Vlade, a na prijedlog ministra financija. Dakle , za izgradnju Centra U Strahonincu su predočene i pribavljene sve suglasnosti, provedeni svi zakonom propisani akti te potpisani Ugovor ss Ministarstvomregionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva o zajedničkom financiranju broj: 03-F-R-0280/08-20 B2 od 18.02.2009.

Investicija je financirana iz općinskog i državnog proračuna, a ne samo iz općinskog, a navedeni Zakon i stavak na koji se pozivaju i Uprava Ministarstva i nadležna Porezna uprava te se on zbog zajedničkog financiranja ( i evidentirane u proračunima jednih i drugih) investicije ne može primijeniti. Ni u jednom stavku Ugovora nema naznake o bilo kakvom kreditnom aranžmanu, a u samo jednom članku ugovora navedene su obaveze Općine i to u pogledu rokova plaćanja po izdanim situacijama, a koji su bili vezani uz Ugovor potpisani od strane Općine i Ministarstva regionalnog razvoja.

Sve se to moglo pojasniti, izreći, predočiti da me se zvalo i tražilo, kazala je na konferenciji Krištofić, ali nije. Ni od strane tijela koja su vršila nadzor, ni od tijela koja su izrekla kaznu niti od Općine. Sve se to moglo izbjeći da se pokazalo imalo volje i brige za lokalnu zajednicu i proračun. Trebao se predočiti Ugovor o zajedničkom financiranju Ministarstva i Općine koji je dio Ugovora o gradnji i sveukupne dokumentacije vezane uz izgradnju Centra.

Lehkecu pružena prilika za objašnjene, meni je uskraćena

Zaboravlja načelnik, nastavlja Krištofić, da smo u tom prekršajnom nalogu zajedno navedeni, svatko za svoja djela, odnosno ‘nedjela’. Kako je navedeno u objašnjenju prijave, Franjo Lehkec dobio je priliku da se izjasni, pojasni svoj postupke, za razliku od mene kojoj je to bilo onemogućeno. Isto tako načelnik Lehkec zaboravlja da se kazna koja se odnosi na Općinu odnosi na oboje. Informirajući se putem medija koji prate rad vijeća,saznala sam da je načelnik na proteklom vijeću obrazložio vijećnicima da će potraživati odštetu od mene. Korektno bi bilo da isto to potražuje i od sebe te da o tome obavijesti vijećnike i mještane da će to učiniti.

Dug prema Međimurskim vodama ne postoji

Sanja Krištofić spomenula je i prema njezinim riječima nepostojeći dug prema Međimurskim vodama zbog kojeg aktualni načelnik s tom tvrtkom pokreće sudski spor. Naime, kod same primopredaje vlasti, u kojoj je sudjelovalo više osoba, bilo je jasno rečeno da nema dugovanja Općine s osnova izgradnje kanalizacije. Spomenuto je kasnije u više navrata načelniku da smo svi na raspolaganju sa svojim znanjem i spoznajama u prošlim događajima ili budućim vezanih uz Općinu.

U više navrata, ne samo na vijeću, već načelniku i vijećnicima te djelatnicima Međimurskih voda, izlagala sam kronologiju koja je prethodila izgradnji kanalizacije, kao i nakon nje, naravno uz predočenje dokumentacije. I na svakome od njih je bilo rečeno da Općina Strahoninec nema nikakvih dugovanja za izgradnju kanalizacije, koja je dovršena početkom 2010. godine, te da nije potpisala nikakav dokument u kojem se obvezuje da će izgradnju platiti iz svog proračuna. Mi smo odmah nakon izvedene kanalizacije izgradili nove prometnice u dužini od preko 3 km i sve uredno platili.

Stoga ne znam, zbog čega Međimurske vode i dalje terete Općinu i imaju zaveden dug, koji nije potkrijepljen. Dakle nema govora o nikakvom zatajenju, govori se o tome stalno, a zašto se tako prezentira u javnosti, nije mi jasno, čudi se Krištofić. – Nije mi jasno zašto se najavljuje da će Općina pokrenuti spor i tražiti sudsko vještačenje izvedenih radova. Čemu to,i zašto nepotrebno stvarati troškove?. Pa mi smo suvlasnici Međimurskih voda i kao takvima nam mora biti stalo do poslovanja i odnosa s tim poduzećem, ali i poduzeće mora voditi računa o svojim vlasnicima, a odnos da bi bio dobar mora uvijek biti dvosmjeran.

– Po stoti put govorim, završila je Sanja Krištofić, Općina Strahoninec je samostalno izgradila kanalizaciju i njeni mještani, iz svog proračuna i djelomično iz tadašnjih fondova, a ne iz sredstava Hrvatskih voda. Točnije, oni su sudjelovali s 4 posto u višemilijunskoj investiciji. Zato su mi nerazumljivi i neopravdani najavljeni potezi općinske vlasti.

Kao što sam i na početku rekla, tu sam, za pojašnjenja, dokumentiranje, ali malo koga zanima istina, a sve će se opet to nažalost plaćati iz općinske blagajne, a samo neki i iz osobnih. Vjerujem da će se o tome više govoriti na sljedećem Općinskom vijeću koje za to i služi. Izabrani smo od mještana da radimo na dobrobit općine i svih mještana Strahoninca.

To su vijećnici SDP-a radili i kad su bili na vlasti i rade sad u opoziciji. Druga je priča kako se to prezentira mještanima i iskrivljuje, no mi ćemo i nadalje obavljati svoj posao odgovorno, ukazivati na sve što nije u interesu općine i naravno sudjelovati u radu za napredak i razvoj Strahoninca.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije