Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec slavi 45 godina postojanja

U okviru Odsjeka za narodno zdravlje i socijalnu zaštitu 1. rujna 1965. godine otvoreno je prvo specijalno odjeljenje u sastavu Prve osnovne škole u Čakovcu. Odjeljenje je imalo 11 učenika. Već 1966./67. broj učenika se povećao i nastava se odvijala u zgradi na čijem se mjestu danas nalazi Centar za kulturu. Nakon toga nastava se kraće vrijeme održavala u Starom gradu.

Danas je Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec posebna odgojno-obrazovna ustanova za učenike s većim teškoćama u razvoju. Primarna je mentalna retardacija (laka i umjerena prema teškoj) uz utjecajne teškoće, sljepoću, slabovidnost, tjelesnu invalidnost kao posljedicu cerebralne paralize ili drugih uzroka, oštećenja glasovno-govorne komunikacije, nerazvijen govor, autizam.

Odgoj, obrazovanje i rehabilitacija naših učenika zahtijevaju multidisciplinarni pristup te neposrednu pomoć medicinske sestre i njegovateljice zbog višestrukih smetnji, kazala je na svečanosti proslave obljetnice u čakovečkom centru za kulturu ravnateljica centra za odgoj i obrazovanje Dragica Benčik.

Učenici uz prigodu obilježavanja 45 godina rada Centra za odgoj i obrazovanje zajedno s profesorima i mentorima u čakovekom Centru za kulturu u priredili bogat kulturno- umjetnički program, koji nikoga u dvorani nije ostavio ravnodušnim.

Kvaliteta rada u našem Centru je na izrazito visokoj razini i po tome smo u Hrvatskoj prepoznatljivi, nastavlja Benčik, što se može provjeriti bilo gdje u sustavu koji nas prati. Centar danas ima ekipu stručnjaka koja je dovoljna po broju , a još više po znanju kojim obavljaju svoj posao.

No, ono što čakovečkom Centru nedostaje, je adekvatni prostor. Rad se naime odvija u osam učionica, koje su ni sami ne znaju kako uspjeli pregraditi, istaknula je Benčik i postojeći prostor je takav još od davne 1973. godine. Stoga očekujemo od lokalne zajednice ‘jednog lijepog dana’, a nadam se da će to biti uskoro, kazala je ravnateljica Centra, da na dobrobit naših učenika, osoba s invaliditetom, ali cijele zajednice da postanemo resursni centar, odnosno centar podrške i centar za pružanje rehabilitacijsko edukacijskih usluga u zajednici. To ne možemo sami bez obzira na sva znanja koja imamo, i tu trebamo pomoć lokalnih vlasti , Grada, Županije, Centra za socijalnu skrb o ostalih relevantnih čimbenika.

Za gradnju nove škole u Martanama, na čakovečkom Jugu, sva dokumentacija već pripremljena

Taj bi problem mogao biti uskoro riješen s obzirom na to da je Grad Čakovec pripremio svu dokumentaciju za izgradnju nove škole u Martanama na čakovečkom Jugu, čija se vrijednost procjenjuje na oko 50 milijuna kuna, kazao je na samoj svečanosti zamjenik čakovečkog gradonačelnika Romano Bogdan.

– Grad Čakovec je, kao što znate osnivač Centar za odgoj i obrazovanje, s kojim imamo vrlo dobru suradnju, istaknuo je još tom prigodom Bogdan. Meni je osobno vrlo žao što već ovu proslavu vrijedne obljetnice ne možemo imati u novoj školi, u koju je Grad Čakovec do sada uložio već 10.000.000 kuna, ali se nadam i vjerujem da ćemo pola stoljeća Centra moći proslaviti u novoj školi u Martanama,jer je u sljedećem razdoblju izgradnja nove zgrade Centra jedan od glavnih prioriteta u Gradu, gdje ćemo onda pokušati objediniti na jednom mjestu ne samo školu već i sve udruge koje se bave sličnom djelatnošću.


Riječi pohvale za sve ono što se u čakovečkom Centru za odgoj i obrazovanje radi stigle su i iz resorne agencije, Agencije za odgoj i obrazovanje koje je na svečanoj proslavi uputila predstavnica Agencije, Vladimira Brezak. Centar za odgoj i obrazovanje je dokazao da djeca s teškoćama u razvoju mogu ravnopravno stati uz i nadarene djece. Nažalost njih sputavaju arhitektonska ograničenja, koja se odnose na prostor u kojem rade, i zbog čega ne mogu još više pokazati svoja znanja.

Brezak je podsjetila kako je prošle godine upravo požrtvovnošću djece iz Centra za odgoj i obrazovanje i njihovih profesora i mentora organiziran Oskar znanja, jednu svečanost za djecu koja su državni prvaci u znanju u Hrvatskoj. Da nije bilo djece s teškoćama iz Čakovca, taj se Oskar ne bi mogao organizirati.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije