Provjerite jeste li tip A uz ovaj jednostavan test!

Osobe tipa A su ambiciozne, radišne, organizirane i motivirane za uspjeh, no ne uvijek u pozitivnom smislu.

Ovaj koncept osobnosti pojavio se 1950-ih godina u istraživanju ljudske psihologije, a kardiolozi Meyer Friedman i Ray Rosenman došli su do zaključka da osobe tipa A imaju veći rizik od srčanih oboljenja.

Iako nema konkretno definiranih kriterija prema kojima bi se moglo razlučiti tko spada u A tip osobnosti, stereotipi su učinili svoje pa se tako uglavnom osobama tipa A smatra one koji ambiciozni, uporni i organizirani.

No, kako saznati kojem tipu osobnosti pripadate?

-Najbolji način da saznate jeste li tip A jest ako radite sa potpuno suprotnima tipom B ili obrnuto- smatra Michael Sanger, menadžer u tvrtki Hogan Assessments koja poduzetnicima pomaže u polju ljudskih resursa.

-Pravi rast događa se ako ste sposobni učiti od tipa osobe koja je suprotna vama- kaže Sanger.

Ako još uvijek niste sigurni pripadate li osobama tipa A sada je pravo vrijeme da to otkrijete. Donosimo vam 5 karakteristika osoba tipa A, a ukoliko se poistovjetite s njima znat ćete svoj tip osobnosti.

1. Uvijek se natječete s osobama oko vas

Toliko ste fokusirani na ostvarivanje ciljeva da ponekad sami sebi zadate “da morate biti bolji od kolege do vas”, čak i ako to realno nema nekog smisla ili ta osoba niti ne zna da je smatrate konkurencijom i da se s njom natječete. Nastojite biti bolji, jači, brži, pametniji i bolji nego što ste to bili jučer i uvijek u svemu želite biti najbolji.

2. Uvijek morate biti na vrhu (ili ići prema njemu).

Osobe tipa A mogu se prepoznati i po tome što ‘ganjaju’ svoju karijeru na sve moguće načine i nastoje neprestano biti najbolji kandidat za iduće promaknuće. Čak i dok vam ide dobro, u pozadini razmišljate što bi još mogli napraviti ili postići. Iako je to za svaku pohvalu, zapamtite da posao nije sve što vam treba pa ga nastojte uravnotežiti s privatnim životom.

3. Vaš je moto “Ako želiš da nešto bude dobro obavljeno, sam to napravi”.

Iako drugima dajte zadatke kad trebate izvršiti nešto važno na vrijeme stvari uzimate u svoje ruke. Osobe tipa A smatraju da je sve njihova odgovornost, pa obaveze preuzimaju i kada ne bi trebali jer se boje da će doći do neželjenih posljedica ako sve nemaju pod kontrolom. Antistres terapeutkinja Melissa Heisler svojim klijentima savjetuje da se opuste. -Vidjet ćete da svijet neće stati samo zato što ne držite sve konce u svojim rukama-poručuje Heisler.

4. Laka ste meta za stres i frustraciju.

Iako osobama A tipa puno toga ide jako dobro i uživaju blagodati svojih ambicija, loše strane su što im zdravlje uništava upravo to ‘multitaskanje’ i užurbano, stresno obavljanje posla. Ove osobe stoga češće pate od srčanih obolijevanja. Ako se ulovite pod prevelikim stresom koji traje već neko vrijeme, zakoračite malo unazad i opustite se. Sigurno se ne želite jednog dana kajati jer ste zdravlje uništili zbog nečega što se moglo drugačije, ali i kasnije riješiti.

5. Vaša “Lista zadataka” nikada ne prestaje i stalno raste

Obično već tijekom jutra sastavljate zadatke koje taj dan morate i želite obaviti i često obavljate više stvari odjednom. Tomu prinosi i velika potreba za savršenom organizacijom kako bi što uspješnije sve rasporedili, ali i pomogli drugima da obave svoj dio posla. Imajte na umu u svoju ‘to do’ listu ugurati i vrijeme za odmor, obitelj, prijatelje, volontiranje ili bilo što drugo što vas opušta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije