Moj recept za cupcakese od tikve

Znam da jesen službeno još nije počela, ali ja sam već totalno spremna da malo zahladi i da se uz neku mirisnu svijeću sklupčam ispod tople dekice uz dobru knjigu ili film okružena tikvama u svim oblicima. To je zato što tikvu zadnjih godina obožavam sve više i pripremam je na sve moguće načine, a volim i prekrasne prizore polja punih tikvi spremnih da ih se pokupi.

Stoga sam vam danas pripremila recept za jedan od mojih omiljenih deserata, možda za nekoga pomalo atipičnog, ali vjerujte mi da ako mu date šansu, okus će vas iznenaditi, a nadam se i kao mene oduševiti! 😉


Najprije ćemo pripremiti pire od tikve. To je jako jednostavno, a ispast će vam dovoljno pirea da ga možete pospremiti u škrinju za sljedeći put kad odlučite pripremiti ovo isto ili neko drugo jelo (pita, juha, njoki,…) od tikve.

Odaberite veću tikvu kad je budete kupovali ili čak dvije da ovo ne biste trebali ponavljati prečesto. Tikvu pažljivo prerežite na pola, žlicom odstranite niti i sjemenke i položite rezom prema dolje na papir za pečenje i pecite ju tako oko sat vremena na 150 stupnjeva, tj. dok vam nož lagano ne klizne kroz nju što će značiti da je omekšala.

Zatim je izvadite, ohladite i žlicom izvadite meso, a kožu bacite. Pire ćete dobiti tako na meso dobro propasirate.

Odvojite 2 velike pune žlice pirea za današnji desert, a ostalo pospremite u frižider ili škrinju.

Za cupcakese će vam trebati:

Biskvit: papirići i kalupi za muffine
200 g brašna
1 žličica praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
pola žličice cimeta
1/4 žličice mljevenog đumbira
1/4 žličice muškatnog oraščića
pola žličice soli
115 g omekšalog maslaca
200 g šećera
2 velika jaja
1 žličica arome vanilije
2 velike žlice (oko 80 g) pirea od tikve

Krema: pola litre vrhnja za šlag
1 pakiranje krem sira
1 žličica arome vanilije
2 velike žlice šećera u prahu
Punjene po želji: umak od karamele ili dulce de leche

Dekoracija: komadići mekane karamele

Postupak:
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pripremite kalupe s papirićima za muffine.
Suhe sastojke prosijte zajedno u jednu posudu i ostavite sa strane. Maslac i šećer dobro izmiksajte i dodajte jedno po jedno jaje i na kraju aromu vanilije. Zatim dodajte u tri navrata suhe sastojke i između svakog u dva navrata pire od tikve. Dobit ćete lijepu glatku smjesu.


Smjesom punite kalupe pomoću žlice ili žlice za sladoled. Nemojte napuniti do kraja već nešto više od polovice kalupa. Pecite oko 20 minuta i dobro ohladite.

Na ovogodišnjem Porcijunkolovom sam na poklon od našeg poznatog kuhara Marka Palfija dobila prefini umak od karamele dulce leche, pa sam ga odlučila ukomponirati u desert, a vi ovaj dio možete i preskočiti ili napuniti jednostavnim umakom od mliječne karamele koji pripremite sami. Nožićem izrežite komadić biskvita u srediti kolačića i manjom žličicom ubacite punjenje. Nemojte previše brinuti oko urednosti jer preko toga stavljamo kremu od sira.


Za kremu samo izmiksajte sve sastojke kako bi dobili čvrstu smjesu koja će lijepo stajati na kolačiću. Nanestite je na biskvit nožićem ili špricom za istiskivanje ako je imajte i posipajte nasjeckanim komadićima mekane karamele ili nasjeckanim orasima.


Najbolji su kad odstoje nekoliko sati u frižideru, a kad ih spremate nemojte zaboraviti misliti na osmijehe osoba za koje su namijenjeni jer će tako uvijek ispasti još finiji! 😉


Budite mi dobri, pametni i lijepi do sljedećeg čitanja!
Vaša Ana

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije