WomanArt: Tko rano rani… zdravo se hrani

Doručak! Koliko od vas doručkuje ujutro čim se probudi?! Da, malo nas je, al nas ima. Sve znamo, sve nam je jasno, ali zašto onda preskačemo najvažniji obrok dana?

Volim spavati i svaka minuta u toplom krevetu je dragocjena, ali natjeram se da ustanem ranije i da tako svoje tijelo maksimalno nagradim, a ne da ga mučim s kavama na prazni želudac sve do ručka kada zapravo neki imaju tek doručak. Moj jutarnji ritual sastoji se od dva doručka koje ne preskačem niti pod razno, prvi je manji i zasitan, dok je drugi obrok nakon sat do dva kasnije i sastoji se od zobenih pahuljica sa suhim voćem i orašastim plodovima (prefino) i shake od svježeg voća, mlijeka, meda i drugih sličnih kombinacija.

Nemam recepte jer svaki puta improviziram sa sastojcima te je tako moj obrok iz dana u dan drugačiji, a sve to zbog toga što biram sezonsko voće. Također preporučujem kombinaciju voća i zelenog povrća. Na kraju kava (oke, znam da i nije baš neki odabir, al imam i ja svoje grijehe) i čaša vode s limunom koju pijem kroz cijeli dan, kod mene doma nema sokića punih konzervansa, ima samo voda i svježe cijeđen limun ili naranča. Pokušavam popiti do dvije litre vode dnevno, nekad je to manje, nekad je to malo više, ne brojim čaše i ne opterećujem se s time.

Zdrave namirnice

Znam, sada si vi mislite -ali sve je tako skupo, što je zdravije to je skuplje. Kila povrća ili voća košta više od kile mesa! Tu ste u pravu, ali imam ja odgovor za to! Skupo nam je birat zdravije i kvalitetnije, štedimo na sebi, a u istu tu košaru stavljamo nepotrebne namirnice koje nam donose više štete nego li koristi. Koliko ste puta otišli u dućan po samo jednu namirnicu, a doma donesli majonezu, kekse, čips, čokoladu, puding, paštetu, salamu itd. jer eto vidjeli smo usput pa uzmemo jer možda ćemo upravo to trebat. Umjesto da smo kupili samo ono što nam je tada zaista potrebno jer prečesto nam hrana završava u košu za smeće. Realnije bi bilo da kupujemo skuplje, kvalitetnije i da ne trošimo na gluposti koje nam zaista nisu potrebne.

Ahh, taj naš limeni ljubimac mezimac

Vaš auto! Lijep limeni ljubimac kojeg mazimo i pazimo ko oko u glavi, jel tak? Je, naravno. Pazim i ja na svog, a da ne pričam o svom mužu koji skače oko tog svog auta više nego oko mene (nije baš tak, al ga pazi jako). Ne točimo kakvo god gorivo, samo najbolje za njega, novi dijelovi, redovit servis, njemu se kašlje –odi odmah do automehaničara, kamen okrznuo lim –ispoliraj pastom da ne počne hrđa itd. ne znam kaj se sve radi po tim autima jer za to je zadužen moj muž, i to je oke, ali postavlja se razumno pitanje – jesmo li takvi i prema nama i našem tijelu? pa mi živimo u tom našem tijelu i moramo ak Bog da još živjeti i proživjeti. Ak svom autu kupuješ najbolje, zašto za sebe ne kupuješ isto tak –SAMO NAJBOLJE! Doktora vidimo svakih deset godina, i to onda kada se dogodi kuršlus, dok auto svoga vidi svako malo. Auto je redovit u svom sistematskom, a jesmo li i mi redoviti, svakih 15 000km?? (ili koliko već).

Za svoje najmilije dajem sve…

Ak imaš djecu, onda sebe niti ne gledaš, sve daješ tom malom anđelu, i to je u redu, tak to mora bit, al nemoj sebe zaboravit jer taj anđeo želi svoju mamu i tatu zdravu, i da što dulje žive uz njega! Zašto na sve to zaboravljamo? Naučeni smo iz naraštaja u naraštaj da na sebe najmanje mislimo i da sve dajemo onima koje volimo. Ak voliš svoje najmilije voli i sebe jer jednako tako oni vole tebe.Ti si njima sve, baš kao što su oni tebi.

Ne želim te više gnjavit jer znam da si shvatio što želim reć. Uživaj u životu, dijeli ljubav, al nešto zadrži i za sebe, podijeli na jednake dijelove i nemoj štedjet na sebi. Kupuj zdrave namirnice, odi na sistematski, živi zdravo i vježbaj. Učimo djecu na našim primjeru, a ne da djetetu dajemo zdravu hranu, vodimo ga na razne aktivnosti, rekreaciju i na redovite kontrole, a nama sve kontra. Tako će raditi i vaše dijete kada odraste, želite li to? Naravno da ne, neka uče na našem primjeru i neka budu što zdraviji i vitalniji! Za nas i Za buduće naraštaje lijep sportski pozdrav!


Naizmjenični iskorak u natrag


Naizmjenični lateralni čučanj


Naizmjenični dijagonalni iskorak u natrag

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije