WomanArt: Kettlebells – girje ili ruska zvona

Svi mi koji smo zaljubljeni u vježbanje znamo što je to girja, ali ima onih koji to ne znaju pa ću vam u ovom članku probati objasniti o čemu se tu točno radi.

Kettlebell –hrv. girja je trenažer zvonastog oblika s drškom koji se u Rusiji koristi još od polovice prošlog stoljeća. Ovaj je rekvizit omiljen među profesionalnim sportašima kao i kod rekreativaca pa tako vježbe s girjom mogu vježbati svi bez obzira na dob i fizičku spremnost. Kod girje se koriste tri osnovne discipline , a to su nabačaj, izbačaj i trzaj. Zahvaljujući velikom, bivšem treneru ruskih specijalaca Pavelu Tsatsoulineu (Caculin) koji je 2001.objavio svoju knjigu “The Russian Kettlebell Challenge” iz Rusije je brzo stigao u Ameriku i tako pronašao put oko svijeta i doputovao do svakog fitnes centra koji drži do sebe.

Posebnost je ta da u što kraćem roku napravite maksimalan broj ponavljanja, a po težini se dijele od 8-32kg, iako ima i od 4kg što se posebno preporučuje tek početnicima u vježbanju. Ciljano gađa velike mišićne skupine i tako gradi snagu i izdržljivost. Najviše se koristi u funkcionalnom treningu, a najpoznatije vježbe su swing, snatch, clean, pres i čučnjevi.

Ako imate bolove u zglobovima i kostima svakako preporučujem da vježbate s trenerom, a nikako sami jer je girja rekvizit koji traži pravilnu izvedbu vježbe i na taj način gradi lijepo oblikovano i zdravo tijelo bez bolova. Kada bi vježbali bez nadzora mogli bi si nanijeti više štete nego koristi.

Da bi se bolje upoznali s girjom, napravila sam trening koji vam svakako preporučujem. Za ovaj trening odabrala sam si trenera Dinka koji je u našem kraju jedan od daleko najboljih trenera. Ja sada idem odraditi svoj trening i nadam se me Dinko neće štedjeti!


Girju okrenite naopačke, otvorite stopala pa se spuštate u duboki čučanj i laktovima dotaknite unutarnju stranu bedara, držite leđa ravna i oslanjajte se na pete. Kroz aktivaciju gluteusa, abdomena i kvadricepsa se kroz izdah dižete u uspravni stav.

Swing radite na način da se trupom spustite u blagi pretklon i nadlakticom dotaknete unutarnji dio bedara te kroz izdah i aktivacijom zdjelice, nogu i abdomena izbacite girju maksimalno do linije s ramenima.


Napravite 10 skleka na povišenju na svaku ruku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije