Što je hepatitis B? Kako se mogu zaštititi?

>> Kako se mogu zaštititi? Što je hepatitis B?

Hepatitis B je bolest jetre uzrokovana virusom hepatitisa B (HBV).Virus ometa funkcije jetre i uzrokuje patološka oštećenja. Mali postotak inficiranih ne može se sam obraniti od virusa, te bolest prelazi u kroničnu infekciju hepatitisom B – ti ljudi su pod većim rizikom od smrti od ciroze jetre i raka jetre.

Kako se dobije hepatitis B?
HBV se prenosi kontaktom s krvlju ili tjelesnim tekućinama zaražene osobe – na isti način kao i virus ljudske imunodeficijencije (HIV). Međutim, HBV je 50 do 100 puta zarazniji od HIV-a.

Glavni putevi prijenosa HBV su:
– s majke na dijete pri rođenju (perinatalno)
– s djeteta na dijete
– nesigurne injekcije (igle) i transfuzija
– nezaštićeni seksualni kontakti.

Diljem svijeta, većina infekcija dogodi se s majke na dijete, s djeteta na dijete (pogotovo u istom kućanstvu), te od ponovne uporabe nesteriliziranih igala i šprica. Prije uvođenja u široko korištenje hepatitis B cjepiva, gotovo sva djeca u zemljama u razvoju su se zaražavala virusom.

Kako se hepatitis B NE šire?
Hepatitis B virus se ne prenosi dijeljenjem pribora za jelo, dojenje, grljenje, ljubljenje, držeći se za ruke, kašaljanjem, kihanjem ili rekreativnim korištenjem javnih bazena i slično.

Kako se mogu zaštititi?
Možete se zaštititi protiv hepatitisa B, cijepljenjem. Cjepivo protiv hepatitisa B ima izvanredan rekord sigurnosti i učinkovitosti, a od 1982, više od 1 milijarde doza korišteno je u cijelom svijetu. Cjepivo je 95% učinkovito u sprječavanju kronične infekcije u razvoju. Zaštita traje 20 godina najmanje, te nema booster doza, preporuka je WHO do danas.

Izvor:http://www.who.int/features/qa/11/en/

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije