Metode za davanje lijeka djetetu

Budući roditelji, briga o zdravlju djeteta donosi mnogo slatkih briga, no uz ove metoda davanja lijeka djetetu biti ćete korak ispred takvih situacija. Uvijek dajte samo propisanu dozu lijeka, ni manje ni više. Ako se radi o antibiotiku, morate ga davati u propisanim vremenskim razmacima, npr. 8 sati bez obzira na ritam spavanja i hranjenja. Tijekom ovih postupaka, nježno pričajte s djetetom.

Kapi u usta

Bebu polegnite na ravnu površinu i lagano prstom pritisnite bradicu. Beba će instinktivno početi mljackati, što vama olakšava posao s kapaljkom.

Tableta

Tabletu usitnite u prah sa žličicom, dodajte malo vode i dajte na žličicu ili kapaljkom.

Čepić

Namažite malo ulja za bebe ili čeličevu kremu oko djetetovog analnog otvora. Jednom rukom podignite i učvrstite djetetove nožice na trbuščić, a drugom nježno gurnite čepić do kraja. Stisnite na kratko obje polovice guze, tako da čepić ne može izaći.

Kapi za oči

Oči operemo smotuljkom vate sa prokuhanom vodom ili fiziološkom otopinom. Nakon toga lagano pokušate otvoriti palcem i kažiprstom oko te kapi kapnite u unutrašnji kut oka.

Kapi za nos

Dijete položite na ravnu podlogu, a glavu okrenite u stranu i pridržite, kapnite u nosnice, a zatim kratko zadržite dijete u tom položaju da lijek ne bi odmah iscurio van. Isto ponovite i s drugom stranom.

Više savjeta potražite na portalu:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije