SAVJETI: Što i kako vježbati kod kuće

U današnje vrijeme kada nitko nema vremena za bacanje i kada je vrijeme novac, često obilazimo internet stranice na kojima su precizno opisane vježbe i video prikaz istog. U jednom od prethodnih članaka pisala sam o tome da nije sve za svakog, pa ako ste čitali sada dobro znate da treba biti pažljiv u odabiru programa za vježbanje.

Ukratko, nekontroliranim vježbanjem možete nanijeti više štete kostima i zglobovima nego koristi s time što ćete izgubili potkožno masno tkivo i dobili na mišićnoj masi. Vježbanje bi trebalo biti sigurno i efikasno.

Vježbanje kod kuće

Često čujem da bi rado vježbali, ali da nemate vremena ili novaca pa iz tog razloga ili ne vježbate ili birate jeftinije i vremenski vama bolje opcije vježbanja uz video prikaz. I to je u redu, ja sam za bilo kakvo kvalitetno vježbanje.

No s druge strane ako nikada niste vježbali uz trenera koji vas je ispravljao i postavljao u pravilne pozicije i ako vi koji nikada niste vježbali do sad otvorite video gdje je trener/ica lijepo i skladno sklesan/a krenete vježbati i radite najobičnije čučnjeve koji su samo čučnjevi, a ja koja radim posao trenera  dobro znam da jako mali, ali zaista mali broj vježbača može napraviti pravilan čučanj, onda se ipak bojim da to baš i nije najbolje za vas.

Kako odabrati kvalitetan video za vježbanje?

Prije početka vježbanja provjerite da li osoba koja vas virtualno trenira, dovoljno priča i da li daje pravilne upute. Trener mora puno pričati i ispravljati vas dok vježbate. Mjesto gdje vježbate neka bude uz ogledalo tako da u svakom trenutku možete provjeriti da li ste u istoj poziciji kao vaš virtualni trener. Ako želite zdravo i lijepo oblikovano tijelo, onda vi morate biti precizniji u odabiru treninga i u izvođenju vježbi jer ste vi tada sami svoj trener bez obzira što vam npr. Sopekica viče iz TV-a. Ona vas motivira, daje upute što i kako, a na vama je da ju itekako dobro slušate i da se ispravljate tijekom vježbanja.

Također je važno da vam virtualni trener bude simpa, lijep i po vašem mišljenju dovoljno stručan za taj vaš trening. Ako vam je trener dosadan, spor, a vi ste nabrijani i imate višak energije onda obavezno nađite drugog. Vama vaš trener mora biti poticajan, stručan i simpatičan.

Što odabrati?

Prije nego počnete vježbati važno je znati koji su vaši ciljevi i znati vaše mogućnosti. Ako želite izgubiti potkožno masno tkivo onda će to vjerojatno biti aerobni program za koje su vam potrebne tenisice i boca s vodom, a ako su vaši ciljevi održavanje mišićnog tonusa, balans i snaga svakako bi trebali odabrati neki od – workout programa.

Za kraj vas sve lijepo pozdravljam, šaljem puno pozitivne energije i pozivam da odradite jedan trening za stražnjicu i noge koji sam pripremila. Naravno, ak sam vam dovoljno simpa Laughing

 
Radite 3 serije po 10 ponavljanja i između svake serije napravite pauzu od jedne minute, popijte vodu i istegnite noge i stražnjicu:

Stanite u širini ramena i krenite se spuštati u čučanj pritom pripazite da su vam leđa ravna, ramena daleko od ušiju, glava i vrat u produžetku kralježnice i da tijekom spuštanja u čučanj koljenom ne prelazite projekciju koljena, a palac jednog i drugog stopala gledaju ispred vas, ravno naprijed.

Oslonite se na jednu nogu koja je blago pogrčena, zdjelica u neutralu, ruke na struk, a pogled ravno ispred vas. Drugu nogu postavite iza sebe i pripazite da vam se trup ne ljulja, on mora biti miran. Radite male kikeve prema stropu cijelom dužinom noge.

U iskorak prema iza krećete iz centra, naizmjenice jednom pa drugom nogom. Kralježnica je ravna, pogled ravno ispred vas, ramena daleko od ušiju, koljeno noge ispred vas ne prelazi projekciju palca (pravi kut), noga iza vas – koljeno iza linije s kukom. Palac jedne i druge noge gleda ravno naprijed.

Spustite se na podlaktice, noge pogrčene, jedna na podu, a druga pružena u strop. Kralježnica je ravna, vrat i glava u produžetku,  lakat ispod ramena, a koljeno ispod kuka. Nogom koja je pružena u strop radite male kikeve kao da stopalom želite dotaknuti strop.

Oslonite se na ruke i noge koje su pogrčene. Kralježnica je ravna, glava i vrat u produžetku kralježnice, ramena daleko od ušiju, korijen dlana ispod ramena, koljena ispod kukova i širina kukova. Radite male kikeve zdjelicom prema stropu. Koljena ne spuštate u pod i minimalno su iznad poda.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije