Boli vas kralježnica? Vježbajte s nama i otklonite bolove jednom i zauvijek!

Nema čovjeka koji nije osjetilo bolove u leđima. Neki će te bolove osjetiti u donjem dijelu, a neki u gornjem dijelu leđa. Zašto je to tako i zbog čega nas bolovi moraju sprečavati u svakodnevnim aktivnostima, laički ću opisati u tekstu i preporučiti vježbe upravo za to područje.

Kralježnica (lat. columna vertebralis) sastoji se od 33-34 kralježaka. Kralježnica je oslonac tijela koja sa svojim fiziološkim zavojima (cervikalna lordoza, torakalna kifoza, lumbalna lordoza i sakralna kifoza) stabilizira kralježnicu u sagitalnoj ravnini, pruža zaštitu i omogućuje pokretljivost trupa. Između koštanih kralježaka nalaze se vezivno-hrskavične pločice-intervertebralni diskovi. Svi su kralješci povezani i učvršćeni vezivnim svezama-ligamentima.

Kralježnica čini temeljni dio kostura te povezuje kosti udova, glave i trupa. Od gornjeg dijela kralježnice prema naprijed vežu se rebra koja s prednje strane zaokružuju prsni koš i vežu se s prsnom kosti. Funkcija rebara je da štite organe koji se nalaze u njemu. U donjem dijelu trupa križna kost i zdjelične kosti koje čine prostor u kojem su zaštićeni zdjelični organi. Trbušni su organi u gornjem dijelu zaštićeni rebrima, a u donjem zdjeličnim kostima. U gornjem dijelu kralježnice se veže glava, a rameni obruč je samo naslonjen lopaticama na rebra, a preko ključnih kostiju spaja se u zglobu s prsnom kosti.

Ako nam kralježnica nije na mjestu to znači da nisu ni lopatice i ramena takozvani rameni obruč, nisu ni rebra, a ni zdjelica, a dobro znamo što to čuvaju naša rebra i zdjelica. Oni čuvaju naš cijeli mehanizam bez kojeg ne bi mogli živjeti, svi organi smješteni su u njima. Do toga dolazi jer smo se polako i bez razmišljanja generacijama pokoravali suvremenoj tehnologiji i umjesto da nam ta tehnologija olakša ona nam otežava život, no, nisam ja jedna od onih koja ne voli moderno doba i sve što ono donosi. Uz sve to što imamo i što nam  donosi moramo iskoristiti u svoju korist. Sve je više poslova u kojima se sjedi ili stoji uz rad ruku, a to je ono što je nezdravo za naše tijelo. Tijelo trpi i iz dana u dan mijenja svoj položaj pa iz neutrala kreće u “krivi neutral”, a da bi spriječili te promjene na našem tijelu i olakšali starenje moramo vježbati i na pravilan način jačati naše mišiće da bi na koncu oni držali naše kosti, a ne obrnuto.

Pa sad, prestanite trpjeti bolove i krenite na vježbanje. Za kraj vas sve pozdravljam i šaljem puno pozitivne energije!

Ivana Posavec

Lezite na trbuh, noge skvrčite i stopala okrenite prema stropu. Postavite dlan na dlan i čelo na dlanove. Ramena držite daleko od ušiju. Krenite stopalima dotaknuti strop. Radite male kikeve. Napravite 8 ponavljanja u 3 serije. Duboko dišite. Aktivacija donjeg dijela leđa.

Dlanove okrenite prema bedrima, noge zalijepite na pod i krenite dizati samo gornji dio tijela do prvog rebra, izdahom kao da se želite izdužiti prema zidu ispred sebe. Napravite 8 ponavljanja. Aktivacija leđnih mišića i stražnjice.

Postavite se u poziciju mačke, ramena iznad korijena dlana, koljena ispod kukova i u širini kukova. Napravite kralježnicom veliko slovo “C” i pogled prema pupku, udahom se vraćate u početnu poziciju. Napravite 10 ponavljanja. Aktivacija leđnih mišića.


Ostanite u poziciji mačke, vrat ne gurajte prema stropu već ostanite u neutralnoj poziciji. Udahnite i izdahom krenite pružiti suprotnu nogu i suprotnu ruku. Radite naizmjenice jednom pa drugom stranom. Napravite 10 ponavljanja na svaku stranu. Aktivacija leđnih mišića.

Lezite na trbuh i postavite dlan na dlan, a čelo na dlanove. Dižite samo gornji dio tijela do prvog rebra, a noge zalijepite na pod. Stražnjica je čvrsto stisnuta. Čelo ne odvajate od dlanova. Noge su zalijepljene na strunjaču/matt. Aktivacija leđnih mišića i stražnjice.


Lezite na leđa, noge skvrčite i postavite u širinu kukova, a ruke uz tijelo. Dignite zdjelicu prema stropu i napravite dijagonalu, duboko udahnite i radite male kikeve stražnjicom (prema stropu/prema podu). Napravite 15 ponavljanja. Aktivacija stražnjice i bedara.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije