Saznajte što je to progressive pilates i zašto ga toliko vole slavne osobe

Iako mnogi misle da je pilates dosadan i da ga vježbaju samo starija populacija i to žene pokušat ću vas razuvjeriti u suprotno. Opće je poznato da pilates vježbaju slavne osobe, zašto, pa vjerujem da zato što pilatesom dobivate jedno potpuno novo tijelo. Izduženi mišići, graciozni pokreti koje iz dvorana prenosimo u svakodnevni život jer nas uči živjeti i koristiti pokret na jedan drugačiji način, zdrave pozicije tijela, učimo disati i to disanje uskladiti u svakodnevnom životu i raznim situacijama. No, nije to sve ima još puno toga, a sve mi ne stane u tekst pa ću biti kratka i jasna.

Pilates je među programima vježbanja kao Mercedes u autima. Skuplji je od drugih programa, ne šteti kostima i zglobovima, jedini je priznat kao program vježbanja u medicini pa ga fizioterapeuti koriste u rehabilitaciji, izdužuje i pravilno jača mišiće trupa i cijelog tijela. On čuva naše organe i vježbati ga mogu svi bez obzira na dob, fizičku spremu i spol. Progressive znači da je standardnom pilatesu dodana dinamika, vježbe iz joge i vježbe snage uz poštivanje standardnih pravila pilatesa. To je jedan ukupan trening koji vas mijenja u duši i tijelu.

Ovo je dinamična i fluidna metoda koja direktno utječe na smanjenje potkožnog masnog tkiva. Za zdravlje zglobova, kostiju i mišića. Klasične pilates vježbe svakim pokretom aktiviraju mišiće donjeg trbuha i zdjelice, neobično važne za pravilno držanje tijela te dobar kapacitet pluća i cirkulaciju krvi. Te vježbe istovremeno istežu i snaže sve mišiće, pri čemu tijelo vježbača koriste kao uteg. One omogućavaju da se mišić tijekom vježbe maksimalno stegne i ispruži. Zbog toga mišići postaju snažni, elastični i izdržljivi, dobro učvršćuju i stabiliziraju tijelo i omogućuju pravilnu koordinaciju pokreta.

Sam pilates nastao je prije više od 90 godina, a osmislio ga je Nijemac i fizioterapeut Joseph H. Pilates, spajajući elemente istočnjačkih i zapadnjačkih metoda vježbanja. S Istoka uzima povezanost uma i tijela, opuštanje i svjesnost, a sa Zapada naglašavanje mišićnog tonusa, snage i izdržljivosti. Preko 500 različitih vježbi, a glavna im je karakteristika prilagodljivost. Pilates je svoju metodu nazvao “Kontrologija”, što upućuje na način na koji ova metoda ohrabruje ljude da koriste svoj um da bi kontrolirali svoje mišiće.

Ne tako davno vježbale su ga samo balerine, profesionalni plesači, sportaši, slavni i bogati ljudi, ali imamo sreću što se brzo širio i stigao u gotovo svaki sportski centar u gradu pa ga danas mogu vježbati svi. Posebno je namijenjen osobama s bolovima u leđima i s krivim pozicijama tijela. Pa ako vi želite imati lijepo oblikovano tijelo i zdrave mišiće, a samim time i kosti i zglobove predlažem da vježbate s nama. Vježbe koje sam vam pripremila su samo uvod u cijelu priču, ali ako ih odvježbate svaki dan po dva puta dnevno, što predlažem da učinite, u mjesec dana primijetit ćete razliku.

Za kraj vas sve lijepo pozdravljam i zahvaljujem što nas pratite!

Ivana Posavec

 

Lezite na leđa, noge skvrčite i dignite od poda, ali pazite da su pod pravim kutom. Gornji dio tijela dignite na donje bridove lopatica, dlanovi paralelno s ramenima. Pogled usmjerite prema bedrima i između brade i prsa ostavite mjesta za jednu jabuku. Duboko udahnite i na izdah krenite lupati cijelom dužinom ruke u pod/u strop malim trzajevima (5 trzaja udah/5 izdah, otprilike). Napravite 10 udaha i 10 izdaha i tek tada spustite pa odmorite. Smisao vježbe je da aktiviramo ravne trbušne mišiće.

Ostanite na donjim bridovima lopatica i jednu nogu pružite daleko ispred sebe kao da želite dotaknuti zid ispred, a drugu prema prsima koju ćete zagrliti dlanovima. Naizmjenice radite jednom pa drugom nogom. Udah promjena, a izdah na prsa. Napravite 8 promjena. Smisao vježbe je da aktiviramo ravne trbušne mišiće i izdužimo mišiće nogu.

Sjednite i držite kralježnicu ravnu, pogled i ruke ispred sebe, noge skvrčene u širini kukova i zamislite da rastete kroz vrh glave. Udahnite i na izdah krenite kralježnicom u slovo “C” blago se spuštajući, ali ne do kraja, pogledajte prema bedrima. Ramena daleko od ušiju. Spuštate se bez da odvajate stopala od podloge. Kada se vraćate pogled ispred sebe, a kralježnica ravna. Napravite 8 ponavljanja. Smisao vježbe je da aktiviramo mišiće leđa i trbuha.

Sve radite isto kao i kod prethodne vježbe, samo ćete izdahom krenuti bočno u jednu i drugu stranu naizmjenice. Pogled za dlanom i ramena daleko od ušiju. Napravite 8 ponavljanja na svaku stranu. Smisao vježbe je da aktiviramo bočne trbušne mišiće (strukić) i leđa.

Sjednite bočno, oslonite se na  jednu ruku, noge polu skvrčene i druga ruka na gornjoj nozi. Udahnite i izdahnite na mjestu pa se kroz udah dignite visoko gore tako da napravite veliko slovo “C” najviše što možete. Ramena daleko od ušiju i pokret neka vam bude graciozan i lijep. Napravite 6 ponavljanja na svaku stranu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije