Vijesti / Životni stil
Životni stil
Mogu li nas ljeti hladna pića baš dobro rashladiti? Odgovor bi vas mogao iznenaditi...
Hrvoje Jelavić/Pixsell

ZANIMLJIVO ISTRAŽIVANJE

Mogu li nas ljeti hladna pića baš dobro rashladiti? Odgovor bi vas mogao iznenaditi...

Topli napitak će vas možda i bolje rashladiti ali neće imati onaj trenutni učinak ledenog pića.

U Hrvatskoj su za ovaj tjedan najavljeni toplinski val i vrlo visoke temperature, što je mnoge navelo na razmišljanje o tome kako svoje domove i sebe držati rashlađenima po velikoj vrućini.

Iako je poznato da je održavanje hidratacije bitno, o najboljoj temperaturi pića se stalno raspravlja. I premda nas većina misli da je hladna voda s kockicama leda najbolji način da snizimo tjelesnu temperaturu, topli napitci su još bolji, kako prenosi Metro.

Istraživanja sa Sveučilišta Ottawa School of Human Kinetics kažu tako da Ispijanje toplog napitka izaziva znojenje, a uopće ne podiže tjelesnu temperaturu. Znoj se tada na površini kože hladi i smanjuje osjećaj vrućine.

Ipak, topli napitak će vas rashladiti, no neće imati trenutni učinak hladnog pića. Također, on je dobar samo ako znoj s vas može ispariti, a nikako u vlažnom okruženju ili ako nosite rukave.

Ollie Jay, istraživač sa Sveučilišta Ottowa, rekao je Smithsonianu: “Ako pijete topli napitak, manja se količina topline pohranjuje u vašem tijelu, pod uvjetom da znoj koji nastane dok pijete može ispariti.”

“Po vrlo vrućem i vlažnom vremenu, ako nosite puno odjeće ili ako znoj s tijela kaplje a ne isparava s površine kože, ugrijano piće bilo koje vrste nije dobra ideja”, dodao je.

Najnovije

Reci što misliš!

Najgledaniji video