PAMETNO KUHANJE

PAMETNO KUHANJE Što s ostacima hrane nakon Božića? Imamo 5 odličnih ideja

Od francuske salate do purice – evo kako pretvoriti blagdanske ostatke hrane u nova, kreativna i ukusna jela bez bacanja

Ako vam se i ove godine dogodilo da nakon bogatog blagdanskog stola ostane puna hladnjaka različitih jela, niste jedini.

Mnoge obitelji pitaju se što učiniti s ostacima hrane nakon Božića, a odgovor je – pretvoriti ih u nova, maštovita i ukusna jela.

Ne morate bacati ostatke hrane: Evo kako ovih 8 namirnica možete iskoristiti u drugim jelima

Umjesto bacanja, donosimo pametne ideje koje štede vrijeme, novac i hranu, a istovremeno unose svježinu u jelovnik.

NEDELIŠĆE Fritule Blaženke Kukulić upotpunjuju Priču o Božiću

Kreativne ideje za jela od ostacima hrane nakon Božića

Purica ili pečena svinjetina lako se pretvaraju u fantastične tortilje ili sendviče – samo dodajte svježe povrće, malo umaka i imate brz ručak.

Od mesa koje ostane možete pripremiti i rižoto, složenac s povrćem ili tjesteninu s vrhnjem.

Ako imate ostatke francuske salate, ona se može iskoristiti kao punjenje za slane palačinke ili namaz za bruschette.

Kruh koji se osušio idealan je za domaće krutone ili mljevenje u prezle.

Pet jednostavnih načina za „drugi život“ blagdanskih jela

  1. Ostatke pečene purice iskoristite za gustu juhu ili kremasti složenac.
  2. Francusku salatu pretvorite u brze sendviče ili nadjev za punjene jaja.
  3. Suhe kolače zdrobite i napravite cake pops ili brzu podlogu za cheesecake.
  4. Višak krumpira upotrijebite za pole, krokete ili zapečeni pire.
  5. Svinjsko pečenje nasjeckajte i poslužite kao nadjev za tople tortilje.

Kako organizirati hladnjak nakon blagdana

Da bi sve trajalo što dulje, ostaci hrane trebaju biti pravilno pohranjeni. Meso i salate čuvajte u hermetički zatvorenim posudama, a povrće i priloge u odvojenim spremnicima kako bi se spriječilo miješanje mirisa.

Hladnjak vam je uvijek pun ostataka hrane koji završe u smeću? Iskoristite ih u kreativnim receptima

Ako znate da nećete stići sve pojesti, dio odmah zamrznite – purica, svinjetina, variva i juhe odlično podnose zamrzavanje.

Uz malo kreativnosti, blagdanski ostaci postaju baza za nova, maštovita jela koja će oduševiti cijelu obitelj. Ove ideje omogućuju da uživate u hrani i nakon Božića – bez bacanja i bez dosade.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije