ZIMNICA

RADIMO ZIMNICU Kako Međimurci od polja do staklenke čuvaju okuse ljeta i jeseni

Pogledajte kako se u Međimurju priprema zimnica – od tradicionalnog ajvara do modernih chutneyja. Okusi jeseni na domaći način

Jesen u Međimurju donosi obilje – polja su puna povrća, vrtovi prepuni plodova, a kuhinje mirišu na zimnicu. Iako mnogi kažu da se danas više isplati otići u trgovinu, Međimurci i dalje ostaju vjerni tradiciji i u staklenke zatvaraju okuse koje će rado otvoriti kad zahladi.

Ajvar – kralj zimnice

Nijedna zimnica u Međimurju ne prolazi bez ajvara. Recepti se prenose s generacije na generaciju, a svaka kuća tvrdi da baš njihova varijanta ima “onu pravu notu”.

Pečene paprike, patlidžani i malo domaćeg češnjaka pretvaraju se u kremastu deliciju koja savršeno paše uz kruh, meso ili kao dodatak tjestenini.

Kiselo zelje i krastavci – tradicija koja ne blijedi

Zelje i krastavci su temelj svake međimurske smočnice. Osim što se pripremaju na klasičan način, sve više mladih obitelji eksperimentira s dodavanjem začina poput papričica ili korijandera. Tako nastaje spoj tradicije i modernog pristupa hrani.

Chutney i džemovi – moderno lice zimnice

Uz klasične recepte, posljednjih godina sve je popularniji i chutney – pikantni umak od povrća i voća koji se savršeno slaže s mesom i sirevima. Uz njega, nezaobilazni su i domaći džemovi – od šljiva, marelica ili krušaka, često s dodatkom cimeta ili vanilije.

Zimnica kao zajednički ritual

U Međimurju priprema zimnice nije samo kuhanje, već i druženje. Obitelj i susjedi okupljaju se u dvorištima, peru paprike, gule povrće i razgovaraju. To je trenutak kada se spaja praktično i emotivno – jer zimnica nije samo hrana, već i uspomena u staklenki.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije