
24. srpnja slavi se Dan tekile – legendarno meksičko piće s bogatom poviješću i tradicijom. Znate li kako se pravilno pije?
Ako vas netko danas ponudi tekilom – ne odbijajte. Možda vas ne zove samo na piće, nego i na slavlje. Naime, 24. srpnja obilježava se Dan tekile (National Tequila Day) – dan posvećen najpoznatijem meksičkom alkoholnom piću koje se izvozom i slavom odavno proširilo po cijelom svijetu.
Tekila je više od „kratkog pića koje ide uz sol i limetu“. Ona je kultura, tradicija i zaštitni znak Meksika, a njezina povijest seže stoljećima unazad.
Od biljke agave do globalnog fenomena
Prava tekila proizvodi se isključivo od plave agave (Agave tequilana Weber var. azul), biljke koja raste u specifičnim klimatskim i zemljopisnim uvjetima Meksika, ponajviše u regiji Jalisco i još nekoliko okolnih saveznih država. Agava je biljka iz porodice ljiljana, iako na prvi pogled više podsjeća na kaktus. Da bi dosegla zrelost potrebnu za preradu, treba joj od 7 do 10 godina, što ovaj proces čini sporim, ali izuzetno vrijednim.
Samo agava uzgojena u službeno odobrenim područjima Meksika smije se koristiti za proizvodnju tekile. Nakon što sazre, iz središnjeg dijela biljke – takozvane piñe (jer izgleda kao velika ananas) – dobiva se sirovina za fermentaciju. Piñe se kuhaju, melju i cijede, a zatim se sok fermentira i destilira – obično dva puta – kako bi se dobilo piće čiji postotak alkohola može doseći i 40%.
Tekila mora sadržavati najmanje 51% alkohola dobivenog iz plave agave da bi se uopće smjela nositi to ime. Sve ostalo klasificira se kao mezcal ili druge kategorije sličnih pića.
Osim toga, tekila se dijeli na više tipova, ovisno o načinu i vremenu odležavanja:
- Blanca (bijela) – bez odležavanja, odmah nakon destilacije
- Reposado – odležava od 2 do 12 mjeseci u drvenim bačvama
- Añejo – odležava više od godine dana
- Extra Añejo – stari premium destilati odležani više od 3 godine
Danas se godišnje proizvede preko 500 milijuna litara tekile, od čega se više od 60% izvozi u inozemstvo – najviše u Sjedinjene Američke Države, ali i u Europu, Aziju i Australiju. Zanimljivo je da je UNESCO 2006. proglasio krajolik plave agave i industrijsku baštinu tekile svjetskom kulturnom baštinom, što dodatno potvrđuje njezin značaj i utjecaj.
Tekila više nije samo „party piće“ – danas se servira u najotmjenijim restoranima, kuša u skupim barovima i uživa kao dio gastronomske kulture. U mnogim se krajevima svijeta organiziraju festivali i kušaonice posvećene isključivo tekili, a svjetski poznati brendovi sve češće lansiraju limitirane serije, luksuzna pakiranja i kolekcionarske boce.
Kako se pravilno pije tekila?
Iako većina ljudi tekilu veže uz ritual “sol, tekila, limeta”, istinski poznavatelji znaju da se prava, kvalitetna tekila ne ispija na eks. Naprotiv, tekila više razine – pogotovo reposado i añejo varijante – piju se polako, iz posebnih čašica nalik na čaše za konjak ili whisky. Taj stil konzumacije dolazi upravo iz Meksika, gdje se cijeni aroma drveta iz bačvi u kojoj je tekila odležavala, kao i bogat biljni karakter same agave.
Ritual ispijanja s limetom i solju, iako zabavan, zapravo je nastao iz potrebe da se prikriju nedostaci u okusu jeftinijih, komercijalnih tekila koje su bile dostupne u prošlosti. Danas, kad se na tržištu može naći visokokvalitetna tekila, preporuka je – manje showa, više okusa. U Meksiku ćete češće vidjeti tekilu posluženu s kriškom naranče i cimetom, umjesto limete i soli.
Limeta ili limun?
Iako se u mnogim krajevima svijeta uz tekilu poslužuje limun, tradicionalno i ispravno je koristiti limetu. U Meksiku, gdje je tekila i nastala, limeta je sastavni dio rituala ispijanja – zahvaljujući svojoj jačoj kiselosti i aromatičnijem okusu, savršeno nadopunjuje profil ovog vatrenog pića. Dakle, sljedeći put kad pijete tekilu – neka limeta bude pravi izbor!
Najpoznatiji kokteli s tekilom
Dobar dio slave tekila duguje i popularnim koktelima u kojima je glavna zvijezda. Najpoznatiji među njima je bez sumnje Margarita, klasik koji se pije već gotovo 100 godina. Recept je jednostavan, ali osvježavajući – tekila, triple sec (Cointreau ili drugi narančin liker) i svježi sok limete, a sve posluženo u čaši s posoljenim rubom.
Osim Margarite, tu su i:
- Tequila Sunrise – piće koje vizualno oponaša izlazak sunca zahvaljujući slojevima narančinog soka i grenadina
- Paloma – omiljeni meksički koktel od tekile i gaziranog soka od grejpa, uz malo limete
- Bloody Maria – meksička verzija Bloody Mary, gdje se votka zamjenjuje s tekilom
- Matador – kombinacija tekile, soka ananasa i limete, često podcijenjen ali izrazito tropski
U sve većem broju craft koktel barova i kod kuće, tekila postaje nezaobilazan sastojak moderne miksologije, često korištena kao zamjena za gin ili rum u eksperimentalnim receptima.
Kratka povijest pića koje je postalo simbol Meksika
Povijest tekile počinje davno prije dolaska Španjolaca u Meksiko. Drevna plemena, poput Asteka, fermentirala su sok agave u piće poznato kao pulque – mliječno-bijelo, slabije alkoholno piće koje se konzumiralo u religijskim obredima.
Dolaskom španjolskih konkvistadora u 16. stoljeću i njihovim poznavanjem destilacijskih tehnika, fermentirani sok agave počinje se destilirati – što se smatra početkom razvoja moderne tekile.
Prva prava destilerija osnovana je u 17. stoljeću, a već u 18. i 19. stoljeću tekila je postala industrijski proizvod, čvrsto povezan s identitetom Meksika. Tijekom meksičke revolucije početkom 20. stoljeća, tekila je postala i simbol otpora, a u 20. i 21. stoljeću – izvozno čudo koje Meksiko predstavlja svijetu.
Danas, tekila nosi oznaku zaštićenog zemljopisnog porijekla, s proizvodnjom strogo kontroliranom i standardiziranom, a cijeli svijet je prepoznaje kao piće s karakterom – simbol vrućine, temperamenta, ali i tradicije.
I da ne zaboravimo…
Uživajte odgovorno. Tekila je snažno alkoholno piće, a iako je Dan tekile samo jednom godišnje, posljedice pretjerivanja mogu trajati dulje od mamurluka.






