Blagdanski običaji

USKRŠNJI OBIČAJI Znate li zašto je mladi luk nezaobilazan na uskršnjem doručku?

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mladi luk se tradicionalno nalazi na uskršnjem stolu u mnogim hrvatskim krajevima. Otkrijte značenje, običaje i simboliku ovog proljetnog superfood-a

Mladi luk neizostavan je dio uskršnjeg doručka u mnogim hrvatskim kućanstvima, osobito u Međimurju, Podravini, Zagorju i Slavoniji. Iako se danas na uskrsnom stolu mogu naći različiti specijaliteti, od modernih verzija šunki do profinjenih kolača, ova jednostavna proljetna namirnica i dalje ima posebno mjesto na tanjuru – i u srcu.

U mnogim obiteljima, mladi luk se servira uz kuhana jaja, domaću šunku, hren i pogaču (pincu). U nekim krajevima, uskrsna košarica puna tih delicija nosi se na posvetu u crkvu, a mladi luk je obavezna stavka, bez obzira na to je li riječ o seoskom ili gradskom običaju.

Simbol obnove i novog života

Simbolika mladog luka savršeno se uklapa u poruku Uskrsa – novi život, proljeće i buđenje prirode. Mladi luk svojim mirisom, svježinom i bojom predstavlja upravo to: završetak zime i početak jednog radosnijeg razdoblja. Njegov karakterističan okus budi osjetila nakon posta i zime, te označava prijelaz na laganiju i zdraviju prehranu.

U nekim dijelovima Hrvatske vjeruje se da konzumacija mladog luka na Uskrs donosi zdravlje tijekom cijele godine. Djeca su ga često jela sa šunkom ili jajima, a odrasli bi ga grickali “za snagu” nakon blagdanskog vina i obilnijeg doručka.

Zdravstvene prednosti koje ne treba zanemariti

Osim što nosi duboku simboliku, mladi luk je i pravo malo čudo prirode kad je riječ o zdravlju. Bogat je vitaminom C, A i K, sadrži antioksidanse, pomaže u probavi i jača imunitet. Ima i prirodno antibakterijsko djelovanje te djeluje protuupalno, što ga čini idealnim saveznikom organizma, osobito u prijelaznim godišnjim dobima.

Posebno je koristan nakon teže hrane, jer pomaže u detoksikaciji, regulira probavu i vraća tijelo u ravnotežu. Nije ni čudo da ga tradicionalna kuhinja uključuje u brojne uskrsne salate i priloge.

Mladi luk – više od ukrasa na tanjuru

Dok mnogi danas na Uskrs razmišljaju o bogatom stolu, šunki u kruhu i slasticama, valja se prisjetiti i male, ali moćne namirnice koju su cijenile i naše bake. Mladi luk nije samo dodatak – on je podsjetnik na skromnost, prirodu i običaje koji nas povezuju s korijenima. Možda je upravo to razlog zašto ga i dalje s jednakim veseljem stavljamo na uskršnji stol, iz godine u godinu.

Povezani sadržaj
Iz naše mreže
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije