trikovi samopomoći

METEOROPATIJA Utjecaj vremenskih promjena na zdravlje i kako ih ublažiti

Meteoropatija, nekoć smatrana mitom ili nevažnom reakcijom na vremenske promjene, sve više dobiva na prepoznatljivosti kao ozbiljno zdravstveno stanje koje značajno utječe na svakodnevni život

Ova nova bolest pogađa široki spektar populacije, s posebnim naglaskom na osobe koje već imaju mentalne bolesti, kardiovaskularne poremećaje ili respiratorne probleme.

Meteoropatija se manifestira kroz širok spektar simptoma koji uključuju bolove u mišićima i zglobovima, promjene raspoloženja, tjelesnu slabost te česte napade anksioznosti i razdražljivosti. Prema istraživanjima, gotovo 30% svjetske populacije iskusi neki oblik meteoropatije, s tendencijom porasta prevalencije, osobito među ženama u menopauzi.

Vrste meteoropatije

Razlika se čini između “meteoropatije” i “meteo osjetljivosti”. Dok prva grupa obuhvaća one koji razvijaju ili pogoršavaju postojeće zdravstvene probleme zbog vremenskih uvjeta, druga se odnosi na opću osjetljivost na meteorološke promjene bez nužnih simptoma bolesti.

Meteoropatija može biti primarna ili sekundarna. Primarni oblik zahvaća zdrave pojedince čiji se simptomi povlače kada se vremenske prilike stabiliziraju. S druge strane, sekundarna meteoropatija pogađa pacijente s kroničnim bolestima poput srčanih i plućnih bolesti, čije se tegobe mogu intenzivirati uslijed vremenskih promjena.

Uzrok meteoropatije nije jednostavno objasniti, no istraživanja ukazuju na kompleksne fiziološke mehanizme kao što su promjene u hormonskim razinama poput adrenokortikotropnog hormona (ACTH) i endorfina. Također se spominje uloga živca vagusa te osjetljivost na elektromagnetska polja kao mogući faktori koji utječu na razvoj ovog stanja.

Načini liječenja

Liječenje meteoropatije obuhvaća niz pristupa. Fizioterapija, uključujući vježbe istezanja i jačanja mišića, često pomaže u smanjenju bolova u mišićima i zglobovima. Važno je također usvojiti zdrav način života s uravnoteženom prehranom, redovitom tjelesnom aktivnošću te primjenom svjetlosne terapije i normalizacijom cirkadijalnog ritma.

Farmakološko liječenje je ograničeno, ali se često koriste nesteroidni protuupalni lijekovi i lijekovi protiv vrtoglavice za ublažavanje simptoma.

Iako još uvijek postoje mnoga nepoznanica oko meteoropatije, rastući broj istraživanja i medicinskih slučajeva potvrđuje važnost prepoznavanja i adekvatnog tretmana ovog sveprisutnog zdravstvenog problema. Sve veća svijest o meteoropatiji pruža nadu u bolje razumijevanje i prilagođavanje životnih strategija za sve koji se bore s njom.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije