NAJGORI IZUM 21. STOLJEĆA?

EVO ZAŠTO Od srpnja obavezne boce s neodvojivim čepovima u cijeloj EU

Zbog novih pravila EU, sada svaka plastična boca ima čep koji se ne može odvojiti, što mnogi smatraju "najgorim izumom 21. stoljeća"

Sada čepovi ostaju pričvršćeni za bocu, a korisnici se žale da im smetaju dok piju iz boce i otežavaju točenje pića u čaše. Sigurno ste i sami to doživjeli, a evo objašnjenja zašto je do toga došlo.

Smetaju li vam čepovi koji su pričvršćeni za boce?

 

Zašto su čepovi pričvršćeni na bocu?

Do srpnja ove godine sve zemlje Europske unije moraju ukloniti odvojive čepove na plastičnim bocama do tri litre i zamijeniti ih pričvršćenima, u skladu s EU direktivom iz 2018. koja ima za cilj smanjiti količinu plastičnog otpada.

Čepovi su se dosad često odvajali i završavali u okolišu, bez recikliranja, a procjene pokazuju da su proizvodnja i spaljivanje plastike 2019. godine ispuštali više od 850 milijuna tona stakleničkih plinova.

EU sada nastoji ublažiti taj problem uvođenjem neodvojivih čepova na plastičnim bocama. Ovo je samo jedna od mjera koje EU planira provesti. EU želi uvesti obnovljivu ambalažu

Europski parlament ima cilj da do 2030. godine u uporabi bude samo obnovljiva ambalaža kako bi se količina otpada u Europi do 2040. godine smanjila barem za 15 posto. Planiraju promjene koje bi smanjile godišnju proizvodnju otpada za nekoliko tona.

Na primjer, sva mini-pakiranja šećera, začina, kečapa ili maslaca u hotelima od 2030. godine bit će dopuštena samo ako su izrađena od čistog papira. U trgovinama će također doći do promjena – voće i povrće lakše od 1.5 kilograma više se neće smjeti pakirati u plastičnu ambalažu, a plastične vrećice za voće i povrće postat će stvar prošlosti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije