BORBA PROTIV ALERGIJA

SVRBE VAS OČI? Proljetne alergije u punom zamahu – evo savjeta za borbu protiv alergija

Dolaskom proljeća, mnogi se suočavaju s neugodnim simptomima alergija koje donose sezonski alergeni poput peludi, prašine i plijesni

Neki od najčešćih simptoma uključuju kihanje, svrbež očiju, začepljen nos i curenje nosa, što može značajno otežati svakodnevni život.

Evo nekoliko korisnih savjeta kako se nositi s proljetnim alergijama:

1. Pratite vremensku prognozu: Informacije o razini peludi i kvaliteti zraka mogu biti od velike pomoći u planiranju aktivnosti vani. Ako je razina peludi visoka, razmislite o ograničavanju vremena provedenog na otvorenom, posebno u ranim jutarnjim i kasnim popodnevnim satima.

2. Koristite klima uređaje s filterima: Klima uređaji s HEPA filterima mogu pomoći u filtriranju alergena iz zraka unutar vašeg doma ili ureda, što može značajno smanjiti izloženost alergenima.

3. Redovito provjetravajte prostorije: Unatoč alergijama na pelud, svjež zrak može biti od koristi za smanjenje koncentracije alergena unutar prostorija. Provjetravanje prostorija u jutarnjim ili večernjim satima, kada je razina peludi niža, može pomoći u smanjenju izloženosti.

4. Koristite antihistaminike: Antihistaminici su učinkoviti lijekovi za ublažavanje simptoma alergija poput kihanja, svrbeža očiju i začepljenog nosa. Prije uzimanja bilo kakvih lijekova, uvijek se savjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

5. Nosite zaštitnu masku: Ako morate biti vani tijekom razdoblja visoke razine peludi, razmislite o nošenju zaštitne maske koja može pomoći u filtriranju alergena iz zraka koje udišete.

6. Operite odjeću i kosu nakon boravka vani: Nakon što se vratite izvana, operite odjeću i temeljito operite kosu kako biste uklonili pelud koja se mogla zadržati na vašoj odjeći ili kosi.

Slijedeći ove savjete, možete smanjiti utjecaj proljetnih alergija na svoj svakodnevni život i uživati u proljetnim aktivnostima s manje neugodnosti i simptoma alergija.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije