VJEŽBAJMO S IVANOM

VIDEO Pogledajte vježbe mobilnosti za trkače

Vođeni modernim životnim stilom koji uključuje puno sjedenja i nezdrave hrane, dovodimo se u razna rekreacijska iskušenja, pa tako krećemo s trčanjem

Trčanje utječe na bolje raspoloženje, na smanjenje potkožnog masnog tkiva, na mnoge važne funkcionalne i motoričke sposobnosti i čini tijelo zdravije. No, što kada to trčanje postane teško i naporno? Kada nam ni nove tenisice ne pomažu, kada nam je preveliko opterećenje na zdjelicu, kukove i fleksore?

Svaki bi trkač tada trebao misliti na to isteže li se dovoljno, ili čak uopće, radi li vježbe mobilnosti, stabilnosti i snage? Mučimo tijelo dugotrajnim sjedenjem, mučimo ga i dugotrajnim trčanjem, što je na kraju dobro za nas?

Trčanje je fantastičan oblik rekreacije i sama ga obožavam, osobito jutarnje kada tek krećem u dan, ali razlika je u komplentom sustavu kojeg trčanje nosi, a to je istezanje, vježbe mobilnosti i stabilnosti. Ključ je u pametnom treningu, a to je upravo ova kombinacija.

Pojedini zglobovo u našem tijelu moraju biti mobilni,a pojedini stabilni, međutim svaki mobilan je u manjoj mjeri stabilan i obrnuto, ako to nije tako, tada to stanje zovemo disbalans. Zglob kuka je mobilan, koljeno stabilno, skočni zglob mobilan, a ako primjer imamo samo problem s nemobilnošću skočnog zgloba imamo problem s čučnjem, ili ako imamo nemobilne kukove imamo problem s trčanjem, zapravo svaki zglob u našem tijelu ima svoju zadaću, a naša je da ih štitimo.

U videu su vježbe koje izvodite prije trčanja i na dane kada imate odmor, ovo su vježbe za mobilnost i potrebno ih je izvoditi redovito.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije