tening s ivanom posavec

VIDEO Prednosti jutarnjih vježbi i dobrog sna

Vježbajte nakon laganijeg doručka, nikako na prazan želudac i pametno birajte namirnice

Vježbanje ujutro može povećati nivo energije za ostatak dana, razbuditi tijelo i mentalno ga pripremiti za sve dnevne zadaće pred koje ga postavljamo. Dobro je poznato da vježbanje ujutro pokreće metabolizam na isti način kao i doručak.

Termalni učinak gibanja ili aktivnosti traje najmanje četiri sata nakon završenog termina vježbanja i osobama koje navečer kasno vježbaju, imaju problem s adrenalinom pa ne mogu zaspati na vrijeme, preporučujem vježbanje upravo ujutro odmah nakon ustajanja.

Vježbajte nakon laganijeg doručka, nikako na prazan želudac i pametno birajte namirnice. Dan započnite zdravo, odmah ujutro, sa što manje gledanja u ekrane i što više brige za sebe i svoje tijelo. Znanstveno je dokazano da se ukupna dnevna potrošnja kalorija ne mijenja bez obzira na jutarnji ili večernji trening, međutim ne odgovara svima isto tajming pa je važno naći svoj, prilagoditi i individualizirati trening kako bi on bio dugoročno održiv.

Za zdravlje je potrebno jako malo, a toliko puno znači,što više slobodnog vremena provodite u prirodi, na suncu, hranite se organski, odmarajte dovoljno i spavajte kada je vrijeme za to. Osam do dvanaest sati prije buđenja, tijelo se nalazilo u fazi sna, i ovisno o kvaliteti sna, u fazi regeneracije. Vježbanje izaziva mikroskopsko kidanje tkiva mišića.

Oksidacija se također odvija na nivou ćelije, a energija uskladištene u vlaknima mišića biva iskorištena. San je vrijeme kada tijelo popravlja nastalu štetu. Antioksidanti popravljaju oštećene ćelije. Hrana se probavlja i pretvara u glukozu.

Ujutro se osjećate svježi, popravljenim, i u nekim slučajevima, kao da imate novo tijelo. Tijekom REM sna, snovi predstavljaju priliku da tijelo uvježba ili čak naučni novu motornu vještinu – tako da se neke vježbe mnogo lakše izvode nego tijekom proteklog treninga zato što ste imali vremena da vježbate tijekom sna.

Kratki kućni trening bučicama.

  • Kosi bench press s lopte x10
  • Sumo titraj x30
  • Veslanje u pretklonu trupa x10
  • Lateralni čučanj x10 na svaku stranu
  • Upor + guranje bučice x10 na svaku stranu
  • Ukupno 5 serija

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije