Za sprečavanje plijesni pomoći će vam malo maslinovog ili biljnog ulja, a za pravilno spremanje nije dovoljna samo plastična folija.
Sir je namirnica koja većini ljudi odgovara uz gotovo sva jela,
pogotovo zbog različitih okusa i teksture. Od gaude i ementalera
pa do paškog, sir se može pronaći u raznim oblicima i okusima.
No, problem kod sira je što se vrlo brzo kvari, pogotovo kada ga
ne spremate na ispravan način, prenosi Real
Simple. Evo nekoliko smjernica za pravilno spremanje
sira:
Plastična vrećica pomoći će u očuvanju svježine sira, ali ona
nije najbolji način za spremanje. Najbolji način spremanja ovisi
o vrsti sira. Tvrde i ostarjele sireve najbolje je prvo omotati
papirom za pečenje, a zatim staviti u plastičnu vrećicu. Plavi
sir i polutvrdi sir mogu se spremiti u plastičnu vrećicu, mekani
sir trebao bi se držati u plastičnoj posudi s poklopcem, svježi
sir trebao bi ostati u svojem originalnom pakiranju, uz
promjenu vode svakih nekoliko dana.
Kakav god da bio, najbolje mjesto za njega je u hladnjaku u
ladici gdje se inače drži povrće. Tamo je temperatura hladna
i stabilna, bez mnogo promjena, stoga je idealna za
namirnice poput sira.
Svaki put nakon što koristite sir, iskoristite novi komad papira
za pečenje i plastični omot kako biste sačuvali njegovu svježinu.
Vijek trajanja sira također ovisi o vrsti, ali glavno pravilo
koje trebate zapamtiti jest – što je sir tvrđi, imat će dulji
vijek trajanja.
Za očuvanje od plijesni može vam pomoći malo ulja. Jednostavno
namažite sir s malo maslinova ili biljnog ulja te ga spremite u
plastičnu posudu s poklopcem. Uvijek možete obrisati ulje
papirnatim ručnikom te sir oprati u toploj vodi i bit će spreman
za konzumaciju.