Važno je samo dobro se koncentrirati na ono što mirišete ili jedete.
Najčešća posljedica nakon oboljenja od koronavirusa
je gubitak ili iskrivljenje okusa i mirisa. Mnogi
znanstvenici još uvijek istražuju što točno dovodi do toga, a
otorinolaringologinja Caroline Huart iz Bruxellesa kaže da su
moguća dva razloga.
Neka istraživanja pokazala su da virus pogađa stanice koje
zatvaraju olfaktorne živce, koji su odgovorni za mirise, a druga
mogućnost je da virus napada same živce, pa SARS-CoV-2 prodire
direktno u Bulbus olfactorius, posrednika između nosa i
mozga.
Potpuni gubitak okusa i mirisa naziva se anosmija, a
iskrivljenje parosmija. Dobra vijest je da se i jedno i
drugo stanje mogu popraviti – treningom! Istraživanja
su pokazala da škola mirisa, odnosno treniranja, zaista daje
pozitivne učinke.
Ono što preporučuju je svakodnevno mirisanje raznih
stvari – kava u zrnu, limun, ruže, začini, omiljeni parfemi
– i to zatvorenih očiju. Liječnica Huart kaže da je, ma koliko
vam miris bili neugodni ili nepostojani, važna koncentracija i
upornost. Preporučuje ovaj trening dva puta dnevno,
prenosi DW.
Iako možda, kod onih koji pate od anosmije, mirisi i okusi neće
biti intenzivni kao prije, mnogi pacijenti kažu da se ipak nešto
vratilo što je u svakom slučaju bolje od potpunog gubitka.