KONZUMIRATE LI IH?

Stručnjaci otkrili sve dobre strane gljiva: Odlične su za usporavanje starenja i zaštitu od stresa

Neki misle da spadaju među biljke, no DNA gljiva više nalikuje na životinjski. Ipak, po karakteristikama nisu dio biljnog ni životinjskog carstva; mogućnosti njihove primjene sve su šire iz dana u dan...

Stručnjakinja za održivi razvoj i zdravlje Laura
Fisher
kaže kako u zadnje vrijeme posvuda primjećuje
razne vrste gljiva – nekad su se mogle vidjeti na pizzi sa
sirom, a sada su gljive po tanjurima, ali i u šalicama kave,
a njihova iznimna svojstva spominju stručnjaci za
održivi razvoj i wellness gurua, otkrivaju moćna svojstva
sadržana u carstvu gljiva.

Iako neki misle da spadaju u porodicu biljaka, DNA
gljive više nalikuje na životinjski, no po karakteristikama
one nisu ni biljke (nemaju ni kloroform), a očito ni
životinje.

Zato ovi organizmi (koji inače mogu biti jedno i
više stanični) imaju ‘vlastito carstvo’: pa uz biljno i
životinjsko postoji i carstvo gljiva, najrasprostranjenijih
organizama na Zemlji sa, kako se pretpostavlja, oko milijun
i pol različitih vrsta (premda je poznato samo oko 70.000).

Zdravstvene dobrobiti gljiva

Osim što je većina jestivih gljiva i ukusna, one su
i iznimno zdrave: gljive su niskokalorične, a opet
pune vlaknima i bogate raznim vitaminima, mineralima i
antioksidansima.

– Sadrže poprilično dugačak popis hranjivih sastojaka, a
zbog značajne količine vitamina B pomažu i u saniranju
oštećenja stanica – rekao je za Real Simple
nutricionist Dan Nguyen koji dodaje da su
gljive odlične i kao izvor kalija, koji je pak nužan u
regulaciji krvnog tlaka.

Uz to, ako su rasle na svjetlu ili ste ih nakon vađenja iz zemlje
ostavili na suncu, izvrstan su izvor D vitamina D ključnog
za zdravlje kostiju, srca, imunološki sustav, pa čak i
raspoloženje.

Bogati okus i mesnata tekstura čini ih popularnom alternativom
mesu, s tim više jer su pune proteina i sadrže svih
devet esencijalnih aminokiselina, a bogate su i
željezom, fosforom, kalijem i mnogim elementima u
tragovima. Uz sve navedeno, gljive spadaju i u sve popularniju
biljnu podskupinu takozvanih adaptogena.

Riječ je o takozvanim ‘super-biljkama koje pomažu u
bržem fizičkom oporavku, ali i štite od stresa. Osim
toga, adaptogeni potencijalno pomažu i
imunološkim funkcijama,  poremećajima raspoloženja
(npr. anksioznosti), pa čak djeluju i kao stimulansi koju
popravljaju tjelesnu izdržljivost.

Osušene odnosno dehidrirane gljive dugo se već koriste u
tradicionalnoj kineskoj medicini, ali novi ih je interes
Zapada uveo i u svijet wellnessa. Neke su tvrtke
zato sušene gljive počele stavljati u sve što nude, od kave do
juhe, a premda istraživanja za sad obećavaju, tek se treba
dokazati koliki će im biti
utjecaj na izdržljivost organizma, bolji rad
mozga ili jačanje imuniteta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije