VAŽNO JE ZNATI

Stručnjaci savjetuju: Ovu hranu nikada ne zagrijavajte u mikrovalnoj pećnici

Kada kuhate komad sirove piletine u mikrovalnoj pećnici, šanse za ravnomjerno i temeljito kuhanje vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske kontaminacije.

Izumljena 1940-ih godina, mikrovalna pećnica jedan je od
najvažnijih kućanskih uređaja u svakom kućanstvu.

Iako je namijenjena za podgrijavanje hrane i brzinsko kuhanje,
postoji određena hrana koju nikada ne biste trebali zagrijavati u
njoj, prenosi
BrightSide
.

Kuhana jaja

Kada zagrijavate kuhana jaja u mikrovalnoj pećnici, para se
nakuplja iz molekula vode uzrokujući povišenje tlaka. Budući da
jaja imaju tanku opnu i ljusku, nisu u stanju izdržati sav taj
pritisak, što može dovesti do eksplozije samog jaja u mikrovalnoj
pećnici ili tijekom prvog zagriza. 

Mrkve

Iako se mrkva može kuhati i zagrijavati u mikrovalnoj pećnici,
sirova mrkva, pogotovo ona s korom, može biti potencijalno
opasna. Ako se ne opere pravilno i ima ostataka nečistoće,
minerali iz tla mogu uzrokovati iskre u mikrovalnoj pećnici. Ako
se neprekidno događa, to može ozbiljno oštetiti vašu mikrovalnu
pećnicu.

Prerađeno meso

Za početak, prerađeno meso nije najzdravija hrana jer sadrži
velike količine soli, aditiva, kemikalija i konzervansa. Kada
tome još dodate mikrovalno zračenje, razina kolesterola može se
povećati, što može dovesti do problema sa srcem. Najsigurniji
način zagrijavanja je na roštilju ili ploči štednjaka.

Čili papričica

Čili paprika, posebno ona jako ljuta, sadrži visoku razinu
kapsaicina, koji može biti prilično zapaljiv. Kad je kapsaicin
izložen elektromagnetskim valovima u mikrovalnoj pećnici, počinje
isparavati i može se zapaliti! Vatra i dim koji će se ispuštati
iz mikrovalne pećnice mogu izazvati iritaciju kože i peckanje.

Piletina

Piletina je glavni krivac za širenje salmonele, pogotovo kada
nije pravilno kuhana! Kada kuhate komad sirove piletine u
mikrovalnoj pećnici, šanse za ravnomjerno i temeljito kuhanje
vrlo su male, što čini potencijalnu opasnost od bakterijske
kontaminacije. Isto se može reći i za ostale komade sirovog mesa.
Najbolje je meso kuhati temeljito, na izravnoj vatri, poput tave,
roštilja ili pećnice.

Rajčica i umak od rajčice

Poput kuhanih jaja, rajčica može prouzročiti veliki nered kada
provodi previše vremena u mikrovalnoj pećnici. Zbog sadržaja
tekućine u umaku od svježe rajčice i tjestenine, nakupljanje
tlaka uzrokuje da stvara mjehuriće koji iskaču iz tekućine,
ostavljajući mikrovalnu pećnicu prekrivenu crvenim mrljama.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije