Ljudi bi definitivno više pažnje trebali posvetiti trbuhu i struku, a ne toliko brojkama koje vaga pokazuje ili indeks tjelesne mase, tvrde znanstvenici.
Posljednje otkriće znanstvenika vezano za mršavljenje, koje je
objavljeno u The BMJ trajalo je 24 godine, a bazirano je na
rezultatima čak 72 istraživanja i provedeno na više od 2,5
milijuna sudionika.
Istraživali su koliko je rizično nakupljanje masnog tkiva na
određenim dijelovima tijela poput bokova, bedara, trbuha, a
otkrili su da je salo koje se nakuplja na trbuhu i oko struka
opasno po život.
Jedan od autora, Tauseef Ahmad Khan s odjela za
nutricionističke znanosti na Sveučilištu u Torontu rekao je:
‘Višak na trbuhu može dovesti do raznih bolesti, ali i do prerane
smrti. Povezan je s visokim kolesterolom, krvnim tlakom, srčanim
bolestima, dijabetesom i srčanim udarom.’ Zajedno sa svojim timom
otkrio je da debljanje na drugim dijelovima tijela i nije toliko
opasno, a rizik od smrti znatno je niži. Lakše rečeno, osobe koje
imaju malo viška na bedrima i bokovima mogu duže živjeti jer
masne naslage na tim dijelovima nisu opasne po život.
‘Ljudi bi definitivno više pažnje trebali posvetiti trbuhu i
struku, a ne toliko brojkama koje vaga pokazuje ili indeksu
tjelesne mase. Na struku najbolje možete vidjeti masno tkivo, a
najbolje rješenje je tjelovježba i zdrava prehrana. Pokazalo se
da je rizik od obolijevanja i smrti manji kada ljudi imaju ‘jače’
bokove i bedra’, rekao je dr. Khan, prenosi
The Sun.