
Pripremite fantastičnu salatu od šunke i šparoga s dresingom od hrena, jaja obložena mljevenim mesom s francuskom salatom ili rižot od kobasice i medvjeđeg luka sa šparogama
Poslije Uskrsa je dobro jesti laganiju hranu, bila to salata, rižot, quiche odnosno slana pita s ostacima šunke ili kobasica, kaže Marko Palfi, chef restorana The Garden Bar & Kitchen u Čakovcu i Zagrebu.
– Pregršt je načina da se ostaci iskoriste. Tjestenina, riža i palenta mogu biti dobra podloga za brojna kreativna jela od uskrsnih ostataka. Možete napraviti primjerice neke trgance s ostacima šunke i šparogama, ili palačinke punjene šunkom i kravljim sirom, ali i proljetno varivo sa šunkom koja će dati određenu ‘dubinu’ povrću – predlaže chef Palfi, pišu 24sata.
Dodaje da je proljeće za njega dio godine u kojem hranu obilježava zelena boja.
– Opskrbite se zelenim povrćem; šparogama, mladim lukom, špinatom, mladim graškom, bobom, mladom salatom… Dajte si truda, posjetite tržnicu i okrenite se zelenilu kojeg nam priroda daje – savjetuje Palfi koji nam je predložio tri kreativna proljetna jela za čiju pripremu možete iskoristiti ostatke s blagdanskog stola: jaja, šunku, kobasice…
Salata od šunke i šparoga
(za 4 ljudi)
SASTOJCI: 4 JAJA, 400 G ŠPAROGA, 200 G ŠUNKE, 2 GLAVICE SALATE
HRASTOV LIST, 1 AVOKADO, 200 G ČVRSTOG JOGURTA, 20 ML JABUČNOG
OCTA, 60 ML MASLINOVA ULJA, 20 G HRENA, 10 G SENFA, SOL, PAPAR,
100 G SUNCOKRETOVIH SJEMENKI

‘Scotch egg’
(za 4 ljudi)
SASTOJCI: 4 JAJA, 200 G MLJEVENE SVINJSKE POTRBUŠINE, 40 G
ŽEMLJE, 20 ML MLIJEKA, 10 G PERŠINA, 1 REŽANJ ČEŠNJAKA, 20 G
PARMEZANA, 10 G PRAHA SJEMENKI KOMORAČA, SOL, PAPAR, BRAŠNO,
JAJA, MRVICE

Rižot od kobasice i medvjeđeg luka sa šparogama
(za 4 ljudi)
SASTOJCI: 250 G RIŽE ZA RIŽOTO (ARBORIO, CARNAROLI), 150 G
KOBASICE, 200 G ŠPAROGA, 100G MEDVJEĐEG LUKA, 100 G LUKA, 2
REŽNJA ČEŠNJAKA, 100 ML SLATKOG VRHNJA, 20 G MISO PASTE, 50 G
PARMEZANA, 30 G MASLACA, MASLINOVO ULJE, POVRTNI TEMELJAC, 2 DL
SUHOG BIJELOG VINA (SAUVIGNON “ŠTAMPAR”)



