TRENutak za roditeljski KUTak: Zašto ste dobili dijete?

Nije dijete svima dano. Ako ga imate, imate ga s razlogom. Neki su blagoslovljeni i imaju i nekoliko djece. Što mislite zašto? Jeste li se ikada zapitali zašto baš vi i zašto baš vama? Što ste time dobili?

Želim vas potaknuti da promišljate o roditeljstvu iz druge perspektive, iz drugog kuta.

Što ako ste dobili dijete da vas podsjeti tko ste? Što ako ste dobili dijete da razvijete sebe, svoju ljubav, svoje kapacitete i uvidite da možete puno više no što ste mislili da možete? Što ako ste dobili dijete da shvatite tko ste i tko želite biti? Što ako vas je dijete došlo podučiti kakvi ste?

Kada roditelji dobiju dijete, vesele se ko mala djeca. Kako s djetetom u paketu dolaze obaveze, s vremenom je sve teže i teže osim ako se prepustiš i shvatiš da sa svakim danom rasteš i učiš, postaješ bolji roditelj. U slučaju da pružamo otpor, odbijamo služiti djetetu ili ga pokušamo ‘ukrotiti’ ili učiniti onakvim kakvim mi mislimo da ono treba biti, tada sami sebi otežavamo situaciju. Tada roditeljstvo postaje teret i muka.

Kada si roditelj, postaješ poprilično fleksibilan. Mislio si da ti treba 8 sati sna u komadu da bi se naspavao, no kada postaneš roditelj shvatiš da ti možeš funkcionirati i s isprekidanim snom ili čak i s puno manje sna.

Naučiš spavati laganim snom. Saznaš o sebi više nego prije. Mislili smo da ćemo mi kao roditelji biti nepopustljivi. Kad se odjednom nađeš u situaciji da te dijete svojim okicama vrti oko prsta iako si nepopustljiv prema svima drugima. U takvim situacijama naučiš o sebi još nešto i upoznaš i taj dio sebe.

Mnogi od nas su mislili da se ničega ne boje, ili da nisu paničari ili da su ovakvi ili onakvi, a kada dobijemo dijete i ono oboli, panika hvata i najhrabrije. U stanju smo okrenuti planetu da pronađemo načine za pomoć.

Možda smo introvertirana osoba koja se ne voli izlagati ili biti u javnosti, no kada nas dijete nagovori da odemo s njim u zabavni park, raspametimo se s njim bez obzira na našu prirodu. Ili smo u stanju cijelu priredbu skakati i snimati i nije nas briga što će drugi reći. Nevjerojatno je koliko roditelji postaju fleksibilniji samim time što su postali roditelji.

Kao roditelji postajemo i tolerantniji. U društvu djeteta trpimo i podnosimo ono što ne bismo nekome drugome ni u ludilu tolerirali. No, sada to radimo iz ljubavi. Tako je sve lakše.

Zapravo nas dječja ljubav transformira i otkriva naše krajnje kapacitete. I kada mislimo da dalje ne može, dobijemo drugo dijete i s njim novu dozu fleksibilnosti i tolerancije. I još jedno. Ili možda dijete s posebnim potrebama pa uvidimo i spoznamo svoju novu i bolju stranu. Ili dijete koje ima poremećaje u ponašanju te time shvatimo da bolje razumijemo i empatičniji smo.

Uglavnom, s djetetom dobijemo i bolji paket divnih osobina koje nama koriste kako bismo bili bolji čovjek. Osim ako smo prekruti i borimo se protiv toga. Osim ako nastojimo dijete prekrojiti i učiniti ga onakvim kakvim mi mislimo da bi dijete trebalo biti. Tada dijete pruža još veći otpor i nama postaje sve teže.

Važno je shvatiti da je dijete naš učitelj jednako kao što smo mi djetetu učitelj. Kroz dijete učimo o sebi i spoznajemo svoje krajnje kapacitete. Ako želimo učiti, naučit ćemo puno toga. Ako odbijamo učiti tada isto učimo o sebi. Tada učimo koliko smo kruti i neprilagodljivi.

Što se dešava s takvima? Muče se i izumru. Pogledajte u prošlosti gdje su nestali kruti sustavi, nefleksibilne firme i društva? Izumrla su. U civilizaciji opstaju samo oni koji se prilagode i moderniziraju. Izbor je na vama. Ili učite i prilagodite se ili se mučite i patite.

Da je lako – nije. Da je moguće – je! Vama je dano ono dijete s kojim se možete i znate nositi. Znači da vi to možete. Samo se prilagodite i tolerirajte. Otkrivajte kroz dijete svoje krajnje kapacitete i učite o sebi. Tako postajete bolja verzija sebe. Ili svoja najbolja verzija. Bolji čovjek. Upravo zato je i dijete došlo k vama, da mu vaša najbolja verzija bude uzor u odrastanju.

Želite li biti i otkriti svoju najbolju verziju i naučiti još o roditeljstvu dođite na seminar 12. svibnja od 9.30 do 18 sati u Varaždinu. Detalji su na mojoj web stranici.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije