ČUDNA PRAVILA U HRVATSKOJ Znate li što smijete fotografirati – a što ne?

Nakon što je 28-godišnjak na Uskrs dobio prekršajnu prijavu zbog fotografiranja zgrade vojarne u Gospiću, mnogi su se zapitali što se smije fotografirati, a što ne.

U pravilu, dopušteno je fotografiranje na javnom mjestu, a zabranjeno je fotografirati objekte na kojima postoji znak zabrane fotografiranja. Prema pojednostavljenoj definiciji, javno mjesto je svako ono mjesto koje je bezuvjetno dostupno svima.

U svakom slučaju, zabranjeno je fotografiranje vojnih objekata i objekata koji su zbog svojega strateškog značaja ili namjene posebno bitni za funkcioniranje obrambenog sustava Republike Hrvatske, piše N1.

Osim vojnih objekata, u Osijeku se, primjerice, ne smije fotografirati zgrada zatvora, no za zgradu suda koja je odmah pokraj njega to ne vrijedi.

“Zgradu suda dopušteno je izvana fotografirati, no za fotografiranje na sudskim hodnicima i u sudnicama potrebno je dobiti dozvolu predsjednika suda”, kazao je za Glas Slavonije Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda Osijek.

Međutim, ako se građani požele fotografirati na primjer na željezničkom kolodvoru, tu bi moglo biti problema.

“U slučaju snimanja i fotografiranja područja pod upravljanjem HŽ Infrastrukture d.o.o. u nekomercijalne svrhe, potrebno je imati dopuštenje koje je potrebno predočiti nadležnome osoblju odnosno šefovima kolodvora na njihov zahtjev”, potvrdili su u HŽ Infrastrukturi.

Zgradu policijske uprave ili postaje također je dopušteno snimiti izvana.

Fotografiranje je zabranjeno u nejavnim prostorima. Naime, prema Kaznenom zakonu, tko drugoga koji se nalazi u stanu ili prostoru posebno zaštićenom od pogleda neovlašteno slikovno snimi ili takav snimak uporabi ili učini dostupnim trećoj osobi i na taj način povrijedi njegovu privatnost, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. Ako to počini službena osoba u obavljanju službe ili odgovorna osoba u obavljanju javne vlasti, očekuje ju zatvorska kazna do tri godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije