TRENutak za roditeljski KUTak: Jeste li pouzdani?

Koliko se dijete može osloniti na vas i vaše pouzdanje? Dogodi li se da nešto kažete djetetu ali zbog nedostatka vremena ne uspijete odraditi? Dogodi li se ikada da imate u planu jedno, a onda ispadne drugačije? Jeste li jedna od osoba koja bi voljela s djetetom provoditi više vremena ali su životne okolnosti takve da ne stižete?

Prisjetite se situacija u kojima ste djetetu rekli da će biti ovako ili onako, a ispalo je sasvim drugačije. Život piše svoje situacije i slaže okolnosti onako kako misli da je najbolje za nas. Dogodi se da ni u snu nismo znali da će ispasti ovako ili onako, a ispadne baš tako.

Što mislite kakvi tada ispadamo u dječjim očima? Hoće li nam dijete vjerovati ako se dosljedno ne držimo onog što smo mu rekli, spomenuli ili obećali?

Djeci je važna pouzdanost. Važna je i odraslima. Prisjetite se neke osobe koja vam često obećava ili govori jedno a radi drugo. Vjerujete li joj? Smatrate li je pouzdanom? Hoćete li ući s takvom osobom u neke ozbiljne dogovore? Znači, i odraslima je važno da se na nekog možeš osloniti. Važno nam je da je čovjek od riječi. Osjećamo se sigurnije uz osobu koja održi rečeno.

Upravo tako je i djetetu uz roditelja koji je pouzdan. Dijete osjeća sigurnost uz roditelja koji održi ono što kaže. Dogodi se da se okolnosti ponekad poslože tako da ne možemo odraditi obećano, no porazgovarajte s djetetom o tome. Objasnite kako nije do vas već do okolnosti oko vas. Sperite ljagu sa sebe ako niste krivi. Dokažite djetetu tako da vam i dalje vjeruje.

Važno je da zadržite osjećaj povjerenja. Važno je i za dijete i za vas. Učinite sve da tako ostane što duže. Bez da varate već da ste vjerodostojni u tome.

Sjetite se sebe kada ste bili dijete. Jesu li vam ikada rekli da će biti ovako a ispalo je drugačije? Kako ste se osjećali? Nije baš najugodniji osjećaj, zar ne? Stoga, ne ponavljajte iste gorke greške s djetetom.

Naučite li dijete pouzdanosti na osobnom primjeru, uvijek će vam vjerovati i vraćati se k vama jer vam potpuno vjeruje. Bit ćete mu uzor te će i samo dijete razvijati tu osobinu. Zar ne biste bili ponosni roditelj da znate da odgajate pouzdano dijete? No, najprije pokažite djelima tako da ima od koga naučiti. Nebrojene su dobrobiti ove osobine – i za vas, i za dijete i za društvo.

Sve je manji broj osoba oko nas koje su pouzdane. Stanu na prste jedne ruke. No, odmah ih se rado sjetimo i daju nam osjećaj sigurnosti i pouzdanja čak i sada kao odraslima. Pouzdanje je osobina u koju zaista vrijedi investirati.

Kao roditelj dobili ste mogućnost da sebe i dijete odgojite najbolje što možete. Pokušajte pouzdanost staviti na popis osobina koje su vrijedne da se investira vrijeme i dio života u to da se razviju.

Činite sebi dobro, djetetu i društvu oko vas.

Želim vam puno sreće, a ako zapne – tu sam!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije