PRIRODNI PRIPRAVCI I TEHNIKE za olakšanje uobičajenih dječjih bolesti (III. dio)

KOŽA

U zadnjem dijelu kolumne prirodnih pripravaka i tehnika za olakšanje uobičajenih dječjih bolesti pozabavit ćemo se kožom. Koža je površinom naš najveći organ koja je više od svih ostalih organa izložena ekstremnim vanjskim utjecajima te svemu što nas okružuje.

> PRIRODNI PRIPRAVCI i tehnike za olakšavanje uobičajenih dječjih bolesti (I. dio)

> PRIRODNI PRIPRAVCI i tehnike za olakšavanje dječjih bolesti (II. dio)

Koža male djece osjetljivija je od kože odraslih i jače reagira na podražaje iz okoline, primjerice hladnoću, sunčevo zračenje, dodatke sredstvima za njegu kože te različite kemijske sastojke prisutne u kozmetici i tkanini. Zato obratiti pažnju na sastav preparata koje koristite u svakodnevnoj njezi.

Kod novorođenčadi i male djece nema potrebe za korištenjem kemijskih preparata i široko dostupne kozmetike u njezi kože. Za kupanje upotrijebite neko od hladno tiještenih ulja (badem, suncokret, ulje koštica grožđa, ulje pamuka), za njegu kože također par kapi nekog od navedenih ulja nahranit će kožu sasvim dovoljno.

PELENSKI OSIP

Pelenski osip nije neobična kod pelenaša. Kako bi umanjili mogućnost pojave istog koristite pelene što prirodnijih materijala. Najbolje bi bilo koristiti platnene pelene izrađene od organskog pamuka, s obzirom da se pokazalo kako one izazivaju mnogo manje reakcija na koži od ostalih pelena. Što češće mijenjajte pelene kako bi pelensko područje održavali suhim. Kad vam uvjeti to dozvoljavaju ostavljajte dijete bez pelene.

Za pranje pelenske regije koristite isključivo toplu vodu i pamučni ručnik ili blazinice. Vlažne maramice često sadrže različite kemijske spojeve koji dodatno nadražuju područje pelenske regije, te im je često mikrobiološka čistoća upitna. Ne pretjerujte sa kremom kod prematanja. Također pelenski osip zna biti posljedica uvođenja neke nove namirnice u prehranu pa i na to obratite pažnju.

ARU prah, KUZU ili kukuruzni škrob – ovi prahovi izvrsni su kao zamjena za pudere.

100 grama nekog od ovih prahova pomiješajte sa 3 kapi eteričnog ulja čajevca, te 3 kapi eteričnog ulja prave lavande . Prah posipajte u tankom sloju na opranu suhu kožu pelenske regije.

Čaj od nevena za ispiranje

1 čajna žlica suhog nevena
2,5 dcl vode
Neven preliti vrućom vodom i poklopljen ostaviti 5 minuta. Procijediti, mlakim čajem isperite kožu. Posušite i nakon ispiranja možete nanijete gore navedeni ‘puder’.

Kupka

100ml zobenog vrhnja
1 kap eteričnog ulja rimske kamilice
1 kap eteričnog ulja lavande
Pomiješati zobeno vrhnje sa eteričnim uljima. Dodati u kadicu napunjenu toplom vodom.

ATOPIJSKI DERMATITIS

Atopijski dermatitis je svake godine u sve većem porastu, činjenica je da prehrana izrazito utječe na pojavnost ove često neugodne i dugotrajne bolesti. Zato još jednom napominjem važnost cjelovite i uravnotežene prehrane sa cjelovitim namirnicama iz ekološkog uzgoja. Obratite pažnju na deterdžente koje koristite i omekšivače, odjeću, kozmetiku.

Voda od zobenih pahuljica

½ šalice zobenih pahuljica
1 i ½ šalica prokuhane vode
Zobene pahuljice 15-20 minuta namačite u prokuhanoj vodi, zatim procijedite. Vodu koja ostane od zobenih pahuljica dodajte u kupku. Omekšat će kožu i umirit svrbež.

Melem

40 grama shea maslaca
10 grama ulja boražine/noćurka
5 grama jojobe
3 kapi eteričnog ulja rimske kamilice
2 kapi eteričnog ulja prave lavande
1 kapi geranija
U vodenoj kupelji otopite shea masalac, pomiješajte sa ostalim uljima te dodajte eterična ulja.

VODENE KOZICE

Vodene kozice su zarazna virusna infekcija koju obično prate osip, glavobolja, temperatura i opći osjećaj umora.

Hidrolat kadulje, sok od rotkve ili rotkvice – nanesen na osip ublažava svrbež.

Aru prah, Kuzu ili Kukuruzni škrob

100 grama praha
3 kapi eteričnog ulja čajevca
1 kap eteričnog ulja ravintsare
2 kapi eteričnog ulja lavande
umanjuje svrbež, podupire proces sušenja

Kupka sa zobi

1 šalica zobenih pahuljica
3 kapi eteričnog ulja rimske kamilice
2 kapi eteričnog ulja lavande

Gaza

U gazu stavite zobene pahuljice, na njih nakapajte eterična ulja, zavežite. Neka kroz gazu prolazi voda kojom punite kadu. Gazo možete lagano tapkati po oboljelim mjestima. Ili pripremite zobenu kupku po receptu koji je naveden kod atopijskog dermatitisa.

POREZOTINE, OGREBOTINE, UDARCI

Za ublažavanje boli kod udaraca i smanjenje hematoma preporučljivo je odmah staviti hladni oblog.

Hladni oblog

list kupusa, hidrolat smilja, tofu

Uljna mješavina za rane i posjekotine

20 ml ulja gospine trave
10 kapi eteričnog ulja čajevca
10 kapi eteričnog ulja prave lavande
Pomiješati ulje i eterična ulja. Koristi prema potrebi na čistoj rani. OPREZ ne se izlagati direktnom suncu prilikom korištenja macerata gospine trave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije