TRENutak za roditeljski KUTak: Sretan roditelj, sretno dijete

Ovo je tema koja mi je nekako najviše prirasla srčeku. Ne pada jabuka daleko od stabla, no pitanje je shvaćamo li mi to i u kojoj mjeri.

Kada bismo samo bili svjesni da nas djeca kopiraju, da se usmjeravaju prema našim postupcima i da djeluju tako da se prilagode nama. Mi smo centar njihovog svijeta i vole nas bezuvjetno. Sve bi učinili za nas i čine. Pričam o djeci do puberteta. Nakon tog perioda počinju se formirati u svoje ljude, opet prema ponašanju i reakcijama koje su naučili od roditelja.

Roditelj je baza svega. I sve je u redu ako je dijete ispalo dobro, zar ne? Nitko se ne buni. Ni jedan roditelj ne reagira i ne žali se.
Ono što poričemo i ne želimo sebi priznati, to su ona ružnija ponašanja koja kritiziramo i smetaju nas u ponašanju djeteta. No, upravo ta ponašanja je naučio od nas.

Kako? Znate li da na nesvjesnoj razini radimo više aktivnosti nego na svjesnoj?

Pokušajte razmisliti koliko na dnevnoj bazi radite aktivnosti a niste ih svjesni. Većinu toga odradimo rutinski. Reagiramo tek da odreagiramo. Hrpetinu aktivnosti radimo multitaskajući ili radeći više aktivnosti u isto vrijeme. Znanstveno je dokazano da tada nismo svjesni ni jedne u potpunosti i da u tim trenucima najviše griješimo. Možete reći da vam ide, no niste ni svjesni nesvjesnih grešaka tek dok vam se ne pojave pred očima.

Ako je dijete rezultat naših postupaka, pokušajte osvijestiti svaki svoj postupak, svaku svoju riječ upućenu djetetu, svaku facu i mimiku na dječju reakciju, svake svoje emocije kada nam dijete nešto želi reći, svega, baš svega vezano uz dijete, ali i općenito. Nije to baš lako, zar ne?

Pokušajte samo na nekoliko sati. Radite samo jednu aktivnost, u potpunoj koncentraciji i svjesnosti, s puno ljubavi i strasti. E da, tako bismo trebali živjeti život. No, negdje zapinje. U startu. Na nama.

Kako to mijenjati? Jednostavno – meditacijom.

Kako još možemo utjecati da djeci budemo najbolji mogući primjer i da odrastu u ljude kakve želimo? Ima dosta toga na što možemo utjecati, ali opet moramo krenuti od sebe.

Postavite sebi pitanje, kakvo dijete želim za 20 godina. Opišite ga. Što od toga imate vi, a što vaš supružnik? Koje osobine ste naveli u opisu djeteta a da ih vas dvoje nemate? Ako želite osobine koje vas dvoje nemate, tada vam je zadatak da ih razvijete i da radite na tome. Niste vi taj tip. Hmmm…neće ni dijete biti.

Zaboravite da će dijete razviti neku osobinu koju nema priliku vidjeti u vašem ponašanju. Iluzija. Znači, najprije sami postanite takvi kakvi želite da dijete bude i tek tada imate šanse da i dijete bude to.

Mi najčešće tražimo ono što nemamo, ali djeca tako nemaju od koga učiti primjerom. Roditelji znaju djeci postaviti ljestvicu vrlo visoko, očekuju i kritiziraju a sami ne daju. Roditelj bi trebao davati 150 posto ako želi od dobiti 100 posto.

Više dajemo kao roditelji, da bismo dobili od djece ono što očekujemo. Nemojte se zavaravati da ćete time što malo dajete dobiti puno. Nećete. Dobit ćete ništa.

Pri davanju mislim na sve a na posljednjem mjestu je materijalno. Neki zamijene pa daju više materijalno nego sebe, svoje vrijeme, ljubav, pažnju, radost, zadovoljstvo… Neće moći. Što daješ, to ti se i vraća. Daješ malo, toliko ćeš i dobiti. Što ste vi kao roditelj zadovoljniji i ispunjeniji, više ste u stanju davati s ljubavlju a tada će i dijete biti sretnije i naučit će davati.

Stoga, sve kreće od vas i potrebno je da sebe sredite prije nego li krenete sređivati dijete. Ima puno sitnica koje možete učiniti. Važno da pokažete dobru volju i počnete.

Idući petak držim predavanje za roditelje na ovu temu. Što roditelj može činiti za sebe da bude sretan i zadovoljan, ispunjen i zahvalan za svoj život te tako svojim primjerom utjecati da i dijete bude sretno i zahvalno.

Dragi roditelji, možete puno. Možete više no što mislite. Niste bespomoćni. Imate moć odgojiti svoju djecu da budu divni ljudi. Jeste li svjesni te svoje moći?

Prijavite se na predavanje i saznajte kako možete učiniti više za svoje dijete i sebe. Cijena je 100 kuna, a bit će u Didasku, Čakovec.

Prijave na telefon ili mail. Veselim vam se!

Anita Vadas
tel. 098/564-290
mail: info@anitavadas.com
www.anitavadas.com
Edukacija j.d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije